Rabarbar
Rabarbar doskonale sprawdza się w kuchni jako składnik kompotu, konfitury i dżemu oraz dodatek do domowych wypieków czy dań mięsnych. Poza tym jego łodyga jest bogatym źródłem wapnia i przeciwutleniaczy.
Warto jednak pamiętać, że liście i korzenie tej rośliny nie nadają się do jedzenia.
Mają w sobie toksyczny kwas szczawiowy, którego nawet niewielkie ilości mogą powodować ogólne osłabienie organizmu, wymioty i nudności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fasola
Fasola jest bogatym źródłem roślinnego białka i cennych związków mineralnych. Doskonale sprawdza się diecie wegetarian jako zamiennik produktów mięsnych. Jak się niestety okazuje, w tej roślinie strączkowej znajdziemy również fazynę, która może zaburz prawidłową pracę jelit i może doprowadzić do zatrucia organizmu.
Żeby zneutralizować działanie tej szkodliwej substancji, fasolę należy spożywać w wersji gotowanej. Wcześniej ziarna powinno się wymoczyć przez co najmniej pięć godzin, a po tym czasie wymienić wodę i do gotowania użyć świeżej.
Leśne grzyby
Ne tylko trujące grzyby mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Jadalne leśne przysmaki, które są przechowywane w foliowych torebkach lub zbyt długo znajdują się w wiaderku, są narażone na działanie bakterii.
Obecna w nich cholina pod wpływem rozwijających się drobnoustrojów przeistacza się w trujący alkaloid, który znajdziemy również w czerwonych muchomorach. Warto również pamiętać o tym, żeby grzybów nie przechowywać dłużej niż 24 godziny w lodówce, dokładnie je myć, poddawać odpowiedniej obróbce termicznej i nie spożywać razem z alkoholem.
Czarny bez
Owoce czarnego bzu wykazują właściwości przeciwbakteryjne, antywirusowe i przeciwutleniające. Podnoszą odporność naszego organizmu na infekcje i dostarczają nam odpowiednie ilości wapnia, magnezu, potasu, kwasu foliowego i białka.
Niestety surowe owoce mają w sobie sambunigrynę. Ten glikozyd cyjanogenny wywołuje takie dolegliwości jak nudności wymioty, osłabienie organizmu i duszności. Na szczęście podczas obróbki cieplnej, kiedy przygotowujemy sok z bzu, możemy pozbyć się tej niebezpiecznej substancji. Żeby uniknąć niepożądanych skutków zdrowotnych, należy pamiętać o pasteryzacji na gorąco.