Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Lepiej uważaj. W takiej formie działa jak trucizna

21

Chociaż są zdrowe i odżywcze, to w niektórych przypadkach mogą być bardzo niebezpieczne dla naszego organizmu. Dowiedz się, jak uniknąć zatrucia tymi popularnymi produktami.

Lepiej uważaj. W takiej formie działa jak trucizna
Rabarbar ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych (Licencjodawca, JOSEPH_DeSCIOSE)

Rabarbar

Rabarbar doskonale sprawdza się w kuchni jako składnik kompotu, konfitury i dżemu oraz dodatek do domowych wypieków czy dań mięsnych. Poza tym jego łodyga jest bogatym źródłem wapnia i przeciwutleniaczy.

Warto jednak pamiętać, że liście i korzenie tej rośliny nie nadają się do jedzenia.

Mają w sobie toksyczny kwas szczawiowy, którego nawet niewielkie ilości mogą powodować ogólne osłabienie organizmu, wymioty i nudności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Rabarbar. Właściwości zdrowotne

Fasola

Fasola jest bogatym źródłem roślinnego białka i cennych związków mineralnych. Doskonale sprawdza się diecie wegetarian jako zamiennik produktów mięsnych. Jak się niestety okazuje, w tej roślinie strączkowej znajdziemy również fazynę, która może zaburz prawidłową pracę jelit i może doprowadzić do zatrucia organizmu.

Żeby zneutralizować działanie tej szkodliwej substancji, fasolę należy spożywać w wersji gotowanej. Wcześniej ziarna powinno się wymoczyć przez co najmniej pięć godzin, a po tym czasie wymienić wodę i do gotowania użyć świeżej.

Leśne grzyby

Ne tylko trujące grzyby mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Jadalne leśne przysmaki, które są przechowywane w foliowych torebkach lub zbyt długo znajdują się w wiaderku, są narażone na działanie bakterii.

Obecna w nich cholina pod wpływem rozwijających się drobnoustrojów przeistacza się w trujący alkaloid, który znajdziemy również w czerwonych muchomorach. Warto również pamiętać o tym, żeby grzybów nie przechowywać dłużej niż 24 godziny w lodówce, dokładnie je myć, poddawać odpowiedniej obróbce termicznej i nie spożywać razem z alkoholem.

Czarny bez

Owoce czarnego bzu wykazują właściwości przeciwbakteryjne, antywirusowe i przeciwutleniające. Podnoszą odporność naszego organizmu na infekcje i dostarczają nam odpowiednie ilości wapnia, magnezu, potasu, kwasu foliowego i białka.

Niestety surowe owoce mają w sobie sambunigrynę. Ten glikozyd cyjanogenny wywołuje takie dolegliwości jak nudności wymioty, osłabienie organizmu i duszności. Na szczęście podczas obróbki cieplnej, kiedy przygotowujemy sok z bzu, możemy pozbyć się tej niebezpiecznej substancji. Żeby uniknąć niepożądanych skutków zdrowotnych, należy pamiętać o pasteryzacji na gorąco.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Rowerzysta wjechał na pasy. Dramatyczne sceny
Pokazała zdjęcie z lasu. To polskie trufle. "Wreszcie się pojawiły"
Polityka Trumpa odstrasza turystów. USA mogą stracić miliardy
Nie chcą upamiętnić Jana Pawła II. Ostry spór w znanym mieście
"W ogóle się nie hamowała". Opisała piekło 1,5-latki z Gniezna
Katastrofa śmigłowca straży pożarnej. Pilot zginął na miejscu
34-latek wspiął się na maszt. W jego domu znaleziono narkotyki
Mąż Beaty Klimek badany przez wariograf. "Dla mnie jednoznaczne"
Były ambasador USA w Kijowie ostrzega. Byłby to "okropny błąd"
Sceny przed McDonald's. Ludzie wyciągali telefony
Maratony "kurczą mózg". Najnowsze badania naukowców
Gorąco na granicy polsko-białoruskiej. Ekspert: "Powinniśmy się na to przygotować"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić