Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Lepiej zrezygnować. Zatyka tętnice i atakuje serce

40

Wiele osób decyduje się na rezygnację z jedzenia mięsa na rzecz dań wegetariańskich. Dietetycy twierdzą, że taka zmiana może wpłynąć pozytywnie na kondycję całego naszego organizmu. Czy rzeczywiście warto całkowicie wyeliminować mięsne potrawy z codziennej diety?

Lepiej zrezygnować. Zatyka tętnice i atakuje serce
Jedzenie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko raka żołądka (Licencjodawca, Im Yeongsik)

Zadaniem ekspertów żywieniowych i lekarzy, regularne spożywanie mięsa (zwłaszcza czerwonego) jest jednym z czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego oraz innych poważnych dolegliwości. Dlaczego?

Kwas sjalowy obecny w wieprzowinie, wołowinie i jagnięcinie może przyczynić się do rozwoju stanów zapalnych w organizmie. Tego rodzaju produkty zawierają także L-karnitynę, która wchodząc w reakcję z bakteriami jelitowymi, może zatykać tętnice. Tłuszcze zwierzęce podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, przez co zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Wyniki badań opublikowane na łamach czasopisma medycznego "The American Journal of Clinical Nutrition" potwierdziły, że stała obecność czerwonego mięsa w diecie podnosi ryzyko przedwczesnego zgonu o 13 proc. Poza tym, osoby sięgające po ten rodzaj mięsa są bardziej narażone na nowotwór jelita grubego i żołądka. Kolejną zaletą wyeliminowania mięsa z jadłospisu jest przyspieszenie procesu spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej. Warzywa, kasze, rośliny strączkowe i inne produkty bogate w błonnik pokarmowy usprawniają proces przemiany materii, regulują rytm wypróżnień, pobudzają perystaltykę jelit oraz pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów.

Zawarte w mięsie sód oraz azotyny i azotany mogą blokować aktywność komórek beta, które odpowiadają za produkcję insuliny. Znaczny niedobór tego hormonu przyczynia się do rozwoju cukrzycy typu 2. W przetworzonym mięsie znajdziemy również spore ilości soli i tłuszczów trans, które podnoszą ciśnienie tętnicze krwi. Jak się okazuje, wykluczenie mięsa z menu lub ograniczenie jego spożywanie do minimum ma więcej zalet, niż mogłoby nam się do tej pory wydawać.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Kroton. Roślina doniczkowa, która nada egzotyki w twoim domu
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nie chciał dać pieniędzy. Wstrząsające sceny w Nowym Targu
Zdecydowali się na zablokowanie Facebooka. Podali powody
Pilny apel policji. Szukają zaginionej Anity Hurbańczuk
Sprzedali zatrutą galaretę. Oto co grozi małżonkom
Rosyjskie drony zaatakowały. Mikołajów i Krzywy Róg pod ostrzałem
Kiedy siać koper? Nie zrób tego za wcześnie
Przygotowania do pochówku papieża? "Watykan ma swoje procedury"
Kontrole abonamentu RTV. Wiadomo w jakich godzinach pukają do drzwi
Zaginięcie Beaty Klimek. Policja przed domem Jana Klimka
Pożary w Japonii. Ponad 600 hektarów w ogniu
Leśnik: To nie są "biedne sierotki". Grożą za to surowe kary
Rowerzysta wjechał na pasy. Dramatyczne sceny
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić