Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Lepiej zrezygnować. Zatyka tętnice i atakuje serce

40

Wiele osób decyduje się na rezygnację z jedzenia mięsa na rzecz dań wegetariańskich. Dietetycy twierdzą, że taka zmiana może wpłynąć pozytywnie na kondycję całego naszego organizmu. Czy rzeczywiście warto całkowicie wyeliminować mięsne potrawy z codziennej diety?

Lepiej zrezygnować. Zatyka tętnice i atakuje serce
Jedzenie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko raka żołądka (Licencjodawca, Im Yeongsik)

Zadaniem ekspertów żywieniowych i lekarzy, regularne spożywanie mięsa (zwłaszcza czerwonego) jest jednym z czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego oraz innych poważnych dolegliwości. Dlaczego?

Kwas sjalowy obecny w wieprzowinie, wołowinie i jagnięcinie może przyczynić się do rozwoju stanów zapalnych w organizmie. Tego rodzaju produkty zawierają także L-karnitynę, która wchodząc w reakcję z bakteriami jelitowymi, może zatykać tętnice. Tłuszcze zwierzęce podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, przez co zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Wyniki badań opublikowane na łamach czasopisma medycznego "The American Journal of Clinical Nutrition" potwierdziły, że stała obecność czerwonego mięsa w diecie podnosi ryzyko przedwczesnego zgonu o 13 proc. Poza tym, osoby sięgające po ten rodzaj mięsa są bardziej narażone na nowotwór jelita grubego i żołądka. Kolejną zaletą wyeliminowania mięsa z jadłospisu jest przyspieszenie procesu spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej. Warzywa, kasze, rośliny strączkowe i inne produkty bogate w błonnik pokarmowy usprawniają proces przemiany materii, regulują rytm wypróżnień, pobudzają perystaltykę jelit oraz pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów.

Zawarte w mięsie sód oraz azotyny i azotany mogą blokować aktywność komórek beta, które odpowiadają za produkcję insuliny. Znaczny niedobór tego hormonu przyczynia się do rozwoju cukrzycy typu 2. W przetworzonym mięsie znajdziemy również spore ilości soli i tłuszczów trans, które podnoszą ciśnienie tętnicze krwi. Jak się okazuje, wykluczenie mięsa z menu lub ograniczenie jego spożywanie do minimum ma więcej zalet, niż mogłoby nam się do tej pory wydawać.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Kroton. Roślina doniczkowa, która nada egzotyki w twoim domu
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić