Raita – orzeźwiający napój pochodzący z Indii
Może być używana jako dip do pieczywa czosnkowego, chlebków naan, nachosów czy po prostu solidnej porcji wołowego steka. Może zastąpić letnią zupę, albo koktajl. Nazywana też indyjską mizerią- raita jest bowiem doskonałym sposobem na orzeźwienie, gdy żar leje się z nieba. Wiedzą to doskonale mieszkańcy Indii, którzy piją ją nawet kilka razy dziennie.
Zobacz także: Będzie gorąco! Fala upałów w Polsce
Czy raita będzie zupą, dipem czy napojem, zależy tylko i wyłącznie od proporcji składników, których użyjemy do jej przygotowania. Gdy zależy ci na bardziej gęstej konsystencji – dodaj więcej warzyw i ziół. Gdy chcesz wypić raitę, jak ulubione smoothie – dodaj więcej jogurtu.
Zobacz także: Truskawkowa mikstura. Spróbujesz?
Raita znakomicie gasi pragnienie, orzeźwia i ochładza organizm. Jej głównym składnikiem jest ogórek, który jest warzywem bogatym w witaminy i składniki mineralne niezbędne dla naszego organizmu. Ogórek jest też doskonałym wyborem dla osób będących na diecie. Jest niskokaloryczny, oczyszcza organizm z toksyn i zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie, gdyż wykazuje właściwości moczopędne. Znajdziemy w nim cenne przeciwutleniacze, chroniące nas przed atakiem wolnych rodników, a także kukurbitacyny – substancje o udowodnionym działaniu antynowotworowym.
Do raity dodaje się również kolendrę i miętę. To cenne źródła witamin, wapnia i żelaza. Dzięki nim wzmocnione zostają naczynia krwionośne oraz układ odpornościowy chroniący nas przed wirusami i bakteriami. Hindusi do swojej ukochanej raity dodają też papryczkę chilli, znaną z tego, że jest naturalnym spalaczem tłuszczu i przyspiesza przemianę materii.
Jak przygotować orzeźwiającą, niskokaloryczną i odchudzającą raitę?
Składniki:
- świeży ogórek,
- 400 g gęstego jogurtu (np. greckiego),
- pół pęczka mięty,
- ostra papryka chilli,
- pół pęczka świeżej kolendry,
- sól, pieprz,
- po 1 płaskiej łyżce: kminu rzymskiego, gorczycy, kolendry i czarnuszki.
Zobacz także: Odchudza, gdy śpisz. Pyszny koktajl
Umyj ogórka, obierz go ze skórki i zetrzyj na tarce. Zioła opłucz, wysusz je i drobno posiekaj. Następnie połącz ze sobą składniki i dodaj jogurt. Wszystkie przyprawy utrzyj w moździerzu i upraż na suchej patelni, tylko uważaj, by ich nie przypalić. Teraz dodaj je do reszty składników i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę. Przed podaniem posyp papryczką chilli i pij na zdrowie!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.