Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Lepsza niż chłodnik. Odchudza i dodaje energii, gdy żar leje się z nieba

55

Indyjska raita to nie tylko znakomita alternatywa dla chłodnika z botwinki czy pomidorów. To świeża i pobudzająca potrawa, której właściwości zdrowotne są cenione na całym świecie, nie tylko w Indiach skąd pochodzi.

Raita - przepis
Raita - przepis (Getty Images)

Raita – orzeźwiający napój pochodzący z Indii

Może być używana jako dip do pieczywa czosnkowego, chlebków naan, nachosów czy po prostu solidnej porcji wołowego steka. Może zastąpić letnią zupę, albo koktajl. Nazywana też indyjską mizerią- raita jest bowiem doskonałym sposobem na orzeźwienie, gdy żar leje się z nieba. Wiedzą to doskonale mieszkańcy Indii, którzy piją ją nawet kilka razy dziennie.

Czy raita będzie zupą, dipem czy napojem, zależy tylko i wyłącznie od proporcji składników, których użyjemy do jej przygotowania. Gdy zależy ci na bardziej gęstej konsystencji – dodaj więcej warzyw i ziół. Gdy chcesz wypić raitę, jak ulubione smoothie – dodaj więcej jogurtu.

Raita znakomicie gasi pragnienie, orzeźwia i ochładza organizm. Jej głównym składnikiem jest ogórek, który jest warzywem bogatym w witaminy i składniki mineralne niezbędne dla naszego organizmu. Ogórek jest też doskonałym wyborem dla osób będących na diecie. Jest niskokaloryczny, oczyszcza organizm z toksyn i zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie, gdyż wykazuje właściwości moczopędne. Znajdziemy w nim cenne przeciwutleniacze, chroniące nas przed atakiem wolnych rodników, a także kukurbitacyny – substancje o udowodnionym działaniu antynowotworowym.

Do raity dodaje się również kolendrę i miętę. To cenne źródła witamin, wapnia i żelaza. Dzięki nim wzmocnione zostają naczynia krwionośne oraz układ odpornościowy chroniący nas przed wirusami i bakteriami. Hindusi do swojej ukochanej raity dodają też papryczkę chilli, znaną z tego, że jest naturalnym spalaczem tłuszczu i przyspiesza przemianę materii.

Jak przygotować orzeźwiającą, niskokaloryczną i odchudzającą raitę?

Składniki:
- świeży ogórek,
- 400 g gęstego jogurtu (np. greckiego),
- pół pęczka mięty,
- ostra papryka chilli,
- pół pęczka świeżej kolendry,
- sól, pieprz,
- po 1 płaskiej łyżce: kminu rzymskiego, gorczycy, kolendry i czarnuszki.

Umyj ogórka, obierz go ze skórki i zetrzyj na tarce. Zioła opłucz, wysusz je i drobno posiekaj. Następnie połącz ze sobą składniki i dodaj jogurt. Wszystkie przyprawy utrzyj w moździerzu i upraż na suchej patelni, tylko uważaj, by ich nie przypalić. Teraz dodaj je do reszty składników i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę. Przed podaniem posyp papryczką chilli i pij na zdrowie!

Autor: KGG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić