Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Lepsza niż chłodnik. Odchudza i dodaje energii, gdy żar leje się z nieba

55

Indyjska raita to nie tylko znakomita alternatywa dla chłodnika z botwinki czy pomidorów. To świeża i pobudzająca potrawa, której właściwości zdrowotne są cenione na całym świecie, nie tylko w Indiach skąd pochodzi.

Raita - przepis
Raita - przepis (Getty Images)

Raita – orzeźwiający napój pochodzący z Indii

Może być używana jako dip do pieczywa czosnkowego, chlebków naan, nachosów czy po prostu solidnej porcji wołowego steka. Może zastąpić letnią zupę, albo koktajl. Nazywana też indyjską mizerią- raita jest bowiem doskonałym sposobem na orzeźwienie, gdy żar leje się z nieba. Wiedzą to doskonale mieszkańcy Indii, którzy piją ją nawet kilka razy dziennie.

Czy raita będzie zupą, dipem czy napojem, zależy tylko i wyłącznie od proporcji składników, których użyjemy do jej przygotowania. Gdy zależy ci na bardziej gęstej konsystencji – dodaj więcej warzyw i ziół. Gdy chcesz wypić raitę, jak ulubione smoothie – dodaj więcej jogurtu.

Raita znakomicie gasi pragnienie, orzeźwia i ochładza organizm. Jej głównym składnikiem jest ogórek, który jest warzywem bogatym w witaminy i składniki mineralne niezbędne dla naszego organizmu. Ogórek jest też doskonałym wyborem dla osób będących na diecie. Jest niskokaloryczny, oczyszcza organizm z toksyn i zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie, gdyż wykazuje właściwości moczopędne. Znajdziemy w nim cenne przeciwutleniacze, chroniące nas przed atakiem wolnych rodników, a także kukurbitacyny – substancje o udowodnionym działaniu antynowotworowym.

Do raity dodaje się również kolendrę i miętę. To cenne źródła witamin, wapnia i żelaza. Dzięki nim wzmocnione zostają naczynia krwionośne oraz układ odpornościowy chroniący nas przed wirusami i bakteriami. Hindusi do swojej ukochanej raity dodają też papryczkę chilli, znaną z tego, że jest naturalnym spalaczem tłuszczu i przyspiesza przemianę materii.

Jak przygotować orzeźwiającą, niskokaloryczną i odchudzającą raitę?

Składniki:
- świeży ogórek,
- 400 g gęstego jogurtu (np. greckiego),
- pół pęczka mięty,
- ostra papryka chilli,
- pół pęczka świeżej kolendry,
- sól, pieprz,
- po 1 płaskiej łyżce: kminu rzymskiego, gorczycy, kolendry i czarnuszki.

Umyj ogórka, obierz go ze skórki i zetrzyj na tarce. Zioła opłucz, wysusz je i drobno posiekaj. Następnie połącz ze sobą składniki i dodaj jogurt. Wszystkie przyprawy utrzyj w moździerzu i upraż na suchej patelni, tylko uważaj, by ich nie przypalić. Teraz dodaj je do reszty składników i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę. Przed podaniem posyp papryczką chilli i pij na zdrowie!

Autor: KGG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 27.03.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Długa historia faraonów ma kolejny rozdział. W egipskim Abydos odkryto 3600-letni grobowiec
Zaginął Jędrzej Kijowski. Ostatni raz widziany był w klubie
Litwa szykuje obywateli na sytuacje kryzysowe. Aplikacja wskaże najbliższe schrony
Gwiazda poszła do fryzjera. Nie tak łatwo ją poznać
Autobus spadł z wiaduktu. Prokuratura domaga się wyższej kary dla kierowcy
Rosyjska propagandystka zginęła od miny. Przed śmiercią zadrwiła z Ukraińców
To nie poligon, a zdradzieckie bagna. Przyrodnik ostrzega: akcja będzie brutalnie trudna
Poważna awaria w szpitalu w Szczecinie. Życie dzieci zagrożone
Sensacyjne odkrycie na Słowacji. "Zachował się w doskonałym stanie"
Ma obsesję na tym punkcie? Trener FC Barcelony zamknął drzwi i zrobił awanturę
Rowerzyści poszukiwani. Firma z Zakopanego oferuje 2 tysiące "znaleźnego"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić