Ma więcej cholesterolu od jajek. Zapycha tętnice

11

W latach 60. i 70. XX wieku jajka zyskały negatywną reputację, ale to niekoniecznie one sprawiają, że nasze niedzielne śniadania mogą nie być najzdrowsze. Popularne dodatki śniadaniowe mogą zatkać nasze tętnice znacznie bardziej niż same jajka. O jakie produkty chodzi?

Ma więcej cholesterolu od jajek. Zapycha tętnice
Ma więcej cholesterolu od jajek. Zapycha tętnice (Pixabay)

Rola cholesterolu

Cholesterol to lipid niezbędny do budowy błon komórkowych oraz produkcji wielu hormonów i witamin, jest syntetyzowany w wątrobie oraz dostarczany wraz z pożywieniem.

Wysoki poziom cholesterolu w diecie jest istotnym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, co skłania wiele osób do unikania produktów o jego wysokiej zawartości, jak jajka. Czy jednak to one są głównym winowajcą?

Produkty bogate w cholesterol

Aby kontrolować poziom cholesterolu, powinniśmy zwracać uwagę na inne produkty, które często lądują na naszych kanapkach:

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Prosto z grilla. Śniadania

Tłuste wędliny. Boczek, słonina, kiełbasy i pasztety są bogate nie tylko w cholesterol, ale również w tłuszcze nasycone, które znacznie podnoszą poziom cholesterolu we krwi.

Tłuszcze zwierzęce. Masło i śmietana, chociaż smaczne, dostarczają znaczne ilości cholesterolu i tłuszczów nasyconych.

Żółte sery. Szczególnie sery podpuszczkowe, wyroby seropodobne i sery topione, choć popularne dodatki do kanapek, mogą zwiększać spożycie cholesterolu.

Jajka nie takie straszne?

Jedno jajko zawiera około 185 mg cholesterolu, głównie w żółtku. Ważne jest jednak, by zrozumieć różnicę między cholesterolem dostarczanym w diecie a tym produkowanym przez organizm w odpowiedzi na spożycie tłuszczów nasyconych.

Tłuszcze nasycone wpływają na poziom cholesterolu we krwi znacznie mocniej niż sam cholesterol w diecie.

Oznacza to, że spożywanie jajek w połączeniu z produktami bogatymi w tłuszcze nasycone, takimi jak bekon czy maślane tosty, może być szczególnie niekorzystne. Niemniej jednak, sama konsumpcja jajek może nie być aż tak szkodliwa, jak kiedyś uważano.

American Heart Association stwierdza, że większość ludzi może spożywać jedno jajko dziennie. Ograniczenia dotyczą głównie osób z wysokim poziomem cholesterolu, cukrzycą oraz zagrożonych niewydolnością serca.

Ważne jest, aby uważnie kontrolować naszą dietę i unikać łączenia produktów bogatych w cholesterol z tymi, które zawierają dużo tłuszczów nasyconych. Chociaż jajka zawierają cholesterol, spożywane z umiarem i w ramach zbilansowanej diety, mogą być bezpiecznym składnikiem posiłków.

Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić