Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Ma więcej witaminy C niż cytryna. Hamuje rozwój komórek rakowych

15

Chińczycy uważają, że to owoc szczęścia. Ma więcej witaminy C niż cytryna, a jednak Polacy wciąż nie przekonali się do pomelo, którego smak przypomina połączenie grejpfruta i pomarańczy. Co ciekawe, ten smaczny owoc ma też cenne właściwości zdrowotne.

Ma więcej witaminy C niż cytryna. Hamuje rozwój komórek rakowych
Jakie właściwości ma pomelo? (Licencjodawca, akova)

Pomelo w profilaktyce przeciwnowotworowej

Ten owoc to bogactwo przeciwutleniaczy, które chronią komórki naszego ciała przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Co więcej - naringenina i naringina według niektórych doniesień są w stanie odwrócić uszkodzenia, które już zostały spowodowane.

Obecność bioflawonoidów znajdujących się w skórce oraz białej błonie pomiędzy cząsteczkami owocu sprawia, jest równie cenna. Uważa się bowiem, że związki te są w stanie hamować rozwój komórek rakowych w organizmie, dlatego warto jeść nie tylko owoce, ale i gorzkie błony pomelo.

W tym cennym owocu znajdziemy również likopen słynący ze swoich właściwości przeciwzapalnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dlaczego warto jeść pomelo?

Pomelo dla osób na diecie

Po pomelo bez wyrzutów sumienia mogą sięgać osoby chcące pozbyć się nadprogramowych kilogramów, gdyż w 100 gramach tego owocu znajdziemy jedynie 40 kalorii. W dodatku nie zawiera on ani grama tłuszczu a w 88 proc. składa się z wody. Ale to dopiero początek jego odchudzających właściwości.

Regularne jedzenie pomelo przyspiesza perystaltykę jelit i chroni przed zaparciami, co nie tylko zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego, ale też pomaga pozbyć się z jelit zalegających złogów pokarmowych.

W dodatku pomelo zawiera enzymy, które przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Znajdziemy w nim również błonnik i białko. Najlepiej, by pomelo konsumować na czczo lub przed posiłkiem, dzięki czemu zwiększymy uczucie sytości.

Na pomelo powinny jednak uważać osoby z niedociśnieniem, gdyż owoc ten pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Nie jest on również wskazany dla pacjentów z chorobami nerek oraz wątroby ze względu na wysoką zawartość witaminy C i potasu.

Dlatego, zanim włączysz na stałe ten owoc do codziennego jadłospisu, warto, żebyś skonsultował to ze swoim lekarzem.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Dramatyczny finał
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Chaos na pokładzie. Turystka rozebrała się do naga podczas lotu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić