Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Ma więcej witaminy C niż cytryna. Hamuje rozwój komórek rakowych

16

Chińczycy uważają, że to owoc szczęścia. Ma więcej witaminy C niż cytryna, a jednak Polacy wciąż nie przekonali się do pomelo, którego smak przypomina połączenie grejpfruta i pomarańczy. Co ciekawe, ten smaczny owoc ma też cenne właściwości zdrowotne.

Ma więcej witaminy C niż cytryna. Hamuje rozwój komórek rakowych
Jakie właściwości ma pomelo? (Licencjodawca, akova)

Pomelo w profilaktyce przeciwnowotworowej

Ten owoc to bogactwo przeciwutleniaczy, które chronią komórki naszego ciała przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Co więcej - naringenina i naringina według niektórych doniesień są w stanie odwrócić uszkodzenia, które już zostały spowodowane.

Obecność bioflawonoidów znajdujących się w skórce oraz białej błonie pomiędzy cząsteczkami owocu sprawia, jest równie cenna. Uważa się bowiem, że związki te są w stanie hamować rozwój komórek rakowych w organizmie, dlatego warto jeść nie tylko owoce, ale i gorzkie błony pomelo.

W tym cennym owocu znajdziemy również likopen słynący ze swoich właściwości przeciwzapalnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dlaczego warto jeść pomelo?

Pomelo dla osób na diecie

Po pomelo bez wyrzutów sumienia mogą sięgać osoby chcące pozbyć się nadprogramowych kilogramów, gdyż w 100 gramach tego owocu znajdziemy jedynie 40 kalorii. W dodatku nie zawiera on ani grama tłuszczu a w 88 proc. składa się z wody. Ale to dopiero początek jego odchudzających właściwości.

Regularne jedzenie pomelo przyspiesza perystaltykę jelit i chroni przed zaparciami, co nie tylko zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego, ale też pomaga pozbyć się z jelit zalegających złogów pokarmowych.

W dodatku pomelo zawiera enzymy, które przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Znajdziemy w nim również błonnik i białko. Najlepiej, by pomelo konsumować na czczo lub przed posiłkiem, dzięki czemu zwiększymy uczucie sytości.

Na pomelo powinny jednak uważać osoby z niedociśnieniem, gdyż owoc ten pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Nie jest on również wskazany dla pacjentów z chorobami nerek oraz wątroby ze względu na wysoką zawartość witaminy C i potasu.

Dlatego, zanim włączysz na stałe ten owoc do codziennego jadłospisu, warto, żebyś skonsultował to ze swoim lekarzem.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić