Ftalany są powszechnie stosowane m.in. do produkcji lakierów, farb, tkanin sztucznych, plastikowych opakowań i innych artykułach codziennego użytku. Trudno więc uniknąć bezpośredniego kontaktu z tymi związkami chemicznymi. Są szczególnie niebezpieczne, jeżeli znajdują się w pojemnikach, w których znajdują się produkty spożywcze. Ich obecność sprawia, że z czasem przenikają do jedzenia i napojów, co nie pozostaje obojętne dla naszego zdrowia.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Na ich szkodliwe działanie są również narażone małe dzieci, ponieważ ftalany znajdziemy w zabawkach, wykładzinach, dywanach i panelach podłogowych. Nadmierna ekspozycja na ftalany jest jednym z czynników ryzyka autyzmu, napadów agresji i trudności z koncentracją u najmłodszych konsumentów.
Nadmierna ilość ftalanów w organizmie człowieka może przyczyniać się do zaburzeń hormonalnych oraz podnosić ryzyko rozwoju astmy, cukrzycy typu 2 i wystąpienia alergii. Poza tym styczność z ftalanami niekiedy przyczynia się do problemów z płodnością zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.
W celu ograniczenia kontaktu z tymi chemikaliami należy unikać używania plastikowych naczyń, butelek i sztućców oraz kupować zabawki z atestem, ze sprawdzonego źródła.
Szkodliwe jest także podgrzewanie żywności w plastikowych pojemnikach w mikrofalówce. Ciepło powoduje, że ftalany szybciej się uwalniają. Ważne jest również, żeby w miarę możliwości dowiedzieć się, z jakich substancji jest wyprodukowany produkt, który mamy zamiar kupić.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl