Krokosz barwierski, czyli szafran łąkowy lub oset łąkowy pochodzi z krajów Środkowego i Bliskiego Wschodu, ma piękne żółtopomarańczowe kwiaty oraz łagodny gorzkawy zapach. Suszone kwiaty można wykorzystać jako dodatek do ulubionych dań lub do przyrządzenia leczniczego naparu. Pestki krokosza również są cennym surowcem zielarskim, który wykorzystuje się do produkcji oleju.
Znajdziemy w nim m.in.: witaminę A, E i B6, kwas linolenowy, linolowy, oleinowy oraz fitosterole. Dzięki zawartości wielu cennych składników olej z krokosza barwierskiego obniża zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału, serca i udaru mózgu. Poza tym reguluje stężenie glukozy w krwiobiegu i poziom insuliny w organizmie. Dzięki temu zapobiega insulinooporności i śmiało mogą po niego sięgać pacjenci z cukrzycą.
Czytaj także: Potężne doładowanie witaminą C. Stosuj przez 10 dni
Obecność przeciwutleniaczy sprawia, że regularne sięganie po ten rodzaj tłuszczu chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i chorobami nowotworowymi. Olej z krokosza wykazuje również właściwości przeciwzapalne, wykrztuśne i przeciwgorączkowe. Reguluje rytm wypróżnień, usprawnia proces przemiany materii, zapobiega zaparciom oraz łagodzi objawy grypy, przeziębienia i zapalenia oskrzeli. Jest polecany również osobom, które borykają się nadwagą i otyłością. Substancje w nim zawarte wzmacniają naszą skórę i włosy, nadając im zdrowy i piękny wygląd.
W naszej kuchni możemy wykorzystać dwa rodzaje oleju z krokosza barwierskiego. Jeden z nich ma w sobie znacznie więcej kwasu linolenowego, dlatego należy go stosować tylko na zimno. Obróbka cieplna sprawa, że olej tłoczony na zimno traci swoje dobroczynne działanie. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatki, twarożku, owsianki czy kanapek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Drugi rodzaj oleju z nasion krokosza zawiera większe ilości kwasu oleinowego. Ma wyższą temperaturę dymienia, więc nadaje się do smażenia i gotowania.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.