Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Mało znany w Polsce. Chroni przed udarem, obniża cholesterol

14

Krokosz barwierski nie tylko doskonale wzbogaca smak wielu potraw, ale także od wielu wieków znajduje swoje zastosowanie w medycynie naturalnej. Żeby wykorzystać jego prozdrowotne właściwości, warto sięgnąć po olej wyprodukowany na bazie nasion tej rośliny. Koniecznie włącz ten produkt do swojego menu.

Mało znany w Polsce. Chroni przed udarem, obniża cholesterol
Jakie właściwości ma olej z krokosza? (Licencjodawca)

Krokosz barwierski, czyli szafran łąkowy lub oset łąkowy pochodzi z krajów Środkowego i Bliskiego Wschodu, ma piękne żółtopomarańczowe kwiaty oraz łagodny gorzkawy zapach. Suszone kwiaty można wykorzystać jako dodatek do ulubionych dań lub do przyrządzenia leczniczego naparu. Pestki krokosza również są cennym surowcem zielarskim, który wykorzystuje się do produkcji oleju.

Znajdziemy w nim m.in.: witaminę A, E i B6, kwas linolenowy, linolowy, oleinowy oraz fitosterole. Dzięki zawartości wielu cennych składników olej z krokosza barwierskiego obniża zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału, serca i udaru mózgu. Poza tym reguluje stężenie glukozy w krwiobiegu i poziom insuliny w organizmie. Dzięki temu zapobiega insulinooporności i śmiało mogą po niego sięgać pacjenci z cukrzycą.

Obecność przeciwutleniaczy sprawia, że regularne sięganie po ten rodzaj tłuszczu chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i chorobami nowotworowymi. Olej z krokosza wykazuje również właściwości przeciwzapalne, wykrztuśne i przeciwgorączkowe. Reguluje rytm wypróżnień, usprawnia proces przemiany materii, zapobiega zaparciom oraz łagodzi objawy grypy, przeziębienia i zapalenia oskrzeli. Jest polecany również osobom, które borykają się nadwagą i otyłością. Substancje w nim zawarte wzmacniają naszą skórę i włosy, nadając im zdrowy i piękny wygląd.

W naszej kuchni możemy wykorzystać dwa rodzaje oleju z krokosza barwierskiego. Jeden z nich ma w sobie znacznie więcej kwasu linolenowego, dlatego należy go stosować tylko na zimno. Obróbka cieplna sprawa, że olej tłoczony na zimno traci swoje dobroczynne działanie. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatki, twarożku, owsianki czy kanapek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Gdzie wylać olej po smażeniu? Tłuszcz nie powinien trafić do zlewu lub toalety

Drugi rodzaj oleju z nasion krokosza zawiera większe ilości kwasu oleinowego. Ma wyższą temperaturę dymienia, więc nadaje się do smażenia i gotowania.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić