Przeciwwskazania do spożywania pieprzu
Pieprzu powinny unikać osoby, które borykają się z:
1. Przewlekłymi chorobami jelit
Zawarta w pieprzu piperyna może wywierać stymulujący efekt na błonę śluzową przewodu pokarmowego. U pacjentów z przewlekłymi chorobami jelit (np. chorobą Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego), podrażnienie i stymulacja błony śluzowej może przyczyniać się do nasilenia procesu zapalnego i zaostrzenia objawów chorobowych. Co więcej, aktywne składniki pieprzu mogą zwiększać przepuszczalność jelitową, co może dodatkowo nasilać reakcje autoimmunologiczne.
Zobacz także: Nigdy nie pij po przebudzeniu. Najlepsza godzina na kawę
2. Chorobami leczonymi antybiotykami
Pieprz może wpływać na metabolizm leków w wątrobie, zwłaszcza poprzez modulację działania enzymów cytochromu P450. Taka interakcja może prowadzić do zmiany stężeń leków w osoczu, co z kolei może wpływać na ich terapeutyczną skuteczność oraz profil bezpieczeństwa. Zwiększone stężenie antybiotyków może nasilać ich działania niepożądane, a obniżone stężenie może przyczynić się do rozwinięcia oporności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dodatkowo piperyna może oddziaływać na motorykę przewodu pokarmowego oraz barierę jelitową, co w sytuacji stosowania antybiotykoterapii, mającej wpływ na mikrobiotę jelitową, może nasilać dysbiozę i związane z nią komplikacje.
3. Refluksem żołądkowo-przełykowym
Zwiększone wydzielanie kwasu żołądkowego indukowane przez pieprz, może przyczyniać się do nasilenia zwrotnego przepływu zawartości żołądkowej do przełyku, co prowadzi do podrażnienia i uszkodzenia jego błony śluzowej. To z kolei może nie tylko potęgować objawy dyskomfortu (np. zgagę), ale także przyczyniać się do długoterminowych komplikacji.
Zobacz także: Najzdrowsza wśród kasz. Lepsza niż tradycyjna gryczana
4. Zaburzeniami krzepnięcia krwi
Pieprz może wpływać na metabolizm leków przeciwzakrzepowych. W rezultacie, osoby przyjmujące antykoagulanty mogą doświadczyć albo nadmiernej antykoagulacji (zwiększającej ryzyko krwawień), albo niedostatecznej antykoagulacji (nasilającej ryzyko zdarzeń zakrzepowych). Piperyna może również wywierać bezpośredni wpływ na płytki krwi, potencjalnie modyfikując ich funkcję i współuczestnicząc w procesie hemostazy.
Pacjenci z zaburzeniami krzepnięcia krwi powinni więc zachować ostrożność w spożywaniu pieprzu, zwłaszcza w dużych ilościach.