Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Masz tę przyprawę w kuchni? Uważaj, może poważnie uszkodzić wątrobę

24

Cynamon, popularna przyprawa, jest doceniana na całym globie nie tylko za swoje wyjątkowe walory smakowe, ale również za korzyści zdrowotne, które przynosi. Jest to dodatek do wielu potraw, który jest produkowany z kory cynamonowej. Niestety, jak się okazuje, ten produkt, używany w zbyt dużych ilościach, może mieć negatywny wpływ na naszą wątrobę.

Masz tę przyprawę w kuchni? Uważaj, może poważnie uszkodzić wątrobę
Cynamon jest bardzo zdrowy, ale może także zagrażać naszym jelitom (Getty Images, Roberto Machado Noa)

Cynamonowiec to roślina, która ma swoje naturalne siedlisko w północno-wschodniej Azji. Jest niezwykle wszechstronny w kuchni, doskonale sprawdza się jako dodatek do słodkich wypieków, koktajli, owsianki, a także potraw mięsnych i rybnych.

Wielokrotnie potwierdzone wyniki badań naukowych dowodzą, że cynamon ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe i przeciwbólowe. Dodatkowo, wspomaga trawienie i obniża poziom cholesterolu, co skutkuje zmniejszeniem ryzyka miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Ta egzotyczna roślina jest niezwykle zróżnicowana - można ją podzielić na 250 gatunków. W Polsce najbardziej popularne są dwa rodzaje cynamonu - cejloński i chiński. Jeśli chcemy zadbać o swoje zdrowie, zdecydowanie powinniśmy wybierać ten pierwszy. Cynamon cejloński jest nie tylko smaczniejszy, ale także zdrowszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Rabarbarowe tiramisu. Przepis na lekki deser z sezonową wkładką

Cynamon cejloński charakteryzuje się jasno-brązową barwą kory i zawiera mniej kumaryn w porównaniu do cynamonu chińskiego. Nadmiar kumaryn może wpływać negatywnie na pracę naszej wątroby.

Mogą one niszczyć komórki tego kluczowego narządu wewnętrznego, a nawet prowadzić do rozwoju komórek nowotworowych w jego okolicach. Aby uniknąć potencjalnych konsekwencji zdrowotnych, powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, jaki rodzaj cynamonu wybieramy.

Inną ważną kwestią jest przestrzeganie daty przydatności do spożycia i przechowywanie przyprawy w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku. Warto również nie przekraczać zalecanej dawki, która wynosi jedną łyżeczkę dziennie.

Przedawkowanie cynamonu może prowadzić do poważnych dolegliwości ze strony jelit, takich jak wymioty, biegunka, mdłości, nudności i nadmierne wydzielanie potu.

Autor: KARO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Dramatyczny finał
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Chaos na pokładzie. Turystka rozebrała się do naga podczas lotu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić