Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Masz tę przyprawę w kuchni? Uważaj, może poważnie uszkodzić wątrobę

25

Cynamon, popularna przyprawa, jest doceniana na całym globie nie tylko za swoje wyjątkowe walory smakowe, ale również za korzyści zdrowotne, które przynosi. Jest to dodatek do wielu potraw, który jest produkowany z kory cynamonowej. Niestety, jak się okazuje, ten produkt, używany w zbyt dużych ilościach, może mieć negatywny wpływ na naszą wątrobę.

Masz tę przyprawę w kuchni? Uważaj, może poważnie uszkodzić wątrobę
Cynamon jest bardzo zdrowy, ale może także zagrażać naszym jelitom (Getty Images, Roberto Machado Noa)

Cynamonowiec to roślina, która ma swoje naturalne siedlisko w północno-wschodniej Azji. Jest niezwykle wszechstronny w kuchni, doskonale sprawdza się jako dodatek do słodkich wypieków, koktajli, owsianki, a także potraw mięsnych i rybnych.

Wielokrotnie potwierdzone wyniki badań naukowych dowodzą, że cynamon ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe i przeciwbólowe. Dodatkowo, wspomaga trawienie i obniża poziom cholesterolu, co skutkuje zmniejszeniem ryzyka miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Ta egzotyczna roślina jest niezwykle zróżnicowana - można ją podzielić na 250 gatunków. W Polsce najbardziej popularne są dwa rodzaje cynamonu - cejloński i chiński. Jeśli chcemy zadbać o swoje zdrowie, zdecydowanie powinniśmy wybierać ten pierwszy. Cynamon cejloński jest nie tylko smaczniejszy, ale także zdrowszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Rabarbarowe tiramisu. Przepis na lekki deser z sezonową wkładką

Cynamon cejloński charakteryzuje się jasno-brązową barwą kory i zawiera mniej kumaryn w porównaniu do cynamonu chińskiego. Nadmiar kumaryn może wpływać negatywnie na pracę naszej wątroby.

Mogą one niszczyć komórki tego kluczowego narządu wewnętrznego, a nawet prowadzić do rozwoju komórek nowotworowych w jego okolicach. Aby uniknąć potencjalnych konsekwencji zdrowotnych, powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, jaki rodzaj cynamonu wybieramy.

Inną ważną kwestią jest przestrzeganie daty przydatności do spożycia i przechowywanie przyprawy w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku. Warto również nie przekraczać zalecanej dawki, która wynosi jedną łyżeczkę dziennie.

Przedawkowanie cynamonu może prowadzić do poważnych dolegliwości ze strony jelit, takich jak wymioty, biegunka, mdłości, nudności i nadmierne wydzielanie potu.

Autor: KARO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić