Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Masz tę przyprawę w kuchni? Uważaj, może poważnie uszkodzić wątrobę

24

Cynamon, popularna przyprawa, jest doceniana na całym globie nie tylko za swoje wyjątkowe walory smakowe, ale również za korzyści zdrowotne, które przynosi. Jest to dodatek do wielu potraw, który jest produkowany z kory cynamonowej. Niestety, jak się okazuje, ten produkt, używany w zbyt dużych ilościach, może mieć negatywny wpływ na naszą wątrobę.

Masz tę przyprawę w kuchni? Uważaj, może poważnie uszkodzić wątrobę
Cynamon jest bardzo zdrowy, ale może także zagrażać naszym jelitom (Getty Images, Roberto Machado Noa)

Cynamonowiec to roślina, która ma swoje naturalne siedlisko w północno-wschodniej Azji. Jest niezwykle wszechstronny w kuchni, doskonale sprawdza się jako dodatek do słodkich wypieków, koktajli, owsianki, a także potraw mięsnych i rybnych.

Wielokrotnie potwierdzone wyniki badań naukowych dowodzą, że cynamon ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe i przeciwbólowe. Dodatkowo, wspomaga trawienie i obniża poziom cholesterolu, co skutkuje zmniejszeniem ryzyka miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Ta egzotyczna roślina jest niezwykle zróżnicowana - można ją podzielić na 250 gatunków. W Polsce najbardziej popularne są dwa rodzaje cynamonu - cejloński i chiński. Jeśli chcemy zadbać o swoje zdrowie, zdecydowanie powinniśmy wybierać ten pierwszy. Cynamon cejloński jest nie tylko smaczniejszy, ale także zdrowszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Rabarbarowe tiramisu. Przepis na lekki deser z sezonową wkładką

Cynamon cejloński charakteryzuje się jasno-brązową barwą kory i zawiera mniej kumaryn w porównaniu do cynamonu chińskiego. Nadmiar kumaryn może wpływać negatywnie na pracę naszej wątroby.

Mogą one niszczyć komórki tego kluczowego narządu wewnętrznego, a nawet prowadzić do rozwoju komórek nowotworowych w jego okolicach. Aby uniknąć potencjalnych konsekwencji zdrowotnych, powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, jaki rodzaj cynamonu wybieramy.

Inną ważną kwestią jest przestrzeganie daty przydatności do spożycia i przechowywanie przyprawy w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku. Warto również nie przekraczać zalecanej dawki, która wynosi jedną łyżeczkę dziennie.

Przedawkowanie cynamonu może prowadzić do poważnych dolegliwości ze strony jelit, takich jak wymioty, biegunka, mdłości, nudności i nadmierne wydzielanie potu.

Autor: KARO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
800+ dla Ukraińców. Trzaskowski: jeśli mieszkają i płacą podatki w Polsce
Prorosyjscy hakerzy zaatakowali na Whatsappie. Wystarczyło jedno kliknięcie
Denerwuje cię Danielle Collins? Novak Djoković ma zupełnie inne zdanie
GRU szkoli dywersantów. Tak Rosjanie planują kolejne operacje w Europie
Kontrowersyjna wymiana Birmy z Rosją. To junta wysłała za myśliwce
Fenomenalna Izabela Marcisz. Drugie złoto na Uniwersjadzie w Turynie
Starcie gigantów. Świątek kontra Raducanu w Australian Open
Archeolodzy wprost zaniemówili. Niesamowite odkrycie w Pompejach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić