Komosa ryżowa jest mało popularną rośliną należąca do grupy pseudo-zbóż. Ten produkt jest znany również pod takimi nazwami jak: proso boliwijskie, ryż peruwiański, quinoa, święte zboże Inków i matka zbóż.
Nie bez powodu komosę określa się mianem superfood. Znajdziemy w niej m.in.: błonnik pokarmowy, pełnowartościowe białko, witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, magnez, wapń, sód i potas. Poza tym komosa ryżowa nie zawiera glutenu, jest niskokaloryczna i ma w sobie cenne aminokwasy takie jak lizyna, cysteina i metionina.
Komosa ryżowa to doskonały zamiennik białka pochodzenia zwierzęcego, dlatego jest polecana wegetarianom i weganom. Można z niej przyrządzić zupę, owsiankę, sałatkę, placki, naleśniki, burgery i inne pożywne potrawy. Quinoa usprawnia proces trawienny, pomaga pozbyć się złogów zalegających w jelitach, redukuje wzdęcia i zaparcia, a także przyśpiesza spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Ryż peruwiański powinni na stałe włączyć do swojego codziennego jadłospisu pacjenci z cukrzycą, insulinoopornością oraz sportowcy i osoby borykające się z nadwagą i otyłością. Saponiny obecne w tej roślinie podnoszą odporność na wirusy, grzyby, alergię i stany zapalne. Zawarta w niej kwercetyna i kaempferol wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu komosa ryżowa zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, opóźnia proces starzenia się organizmu i chroni nasz organizm przed szkodliwym działanie wolnych rodników.
Z kolei kwas oleinowy, linolenowy i linolowy obniżają stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, co sprawia, że jesteśmy mniej narażeni na rozwój miażdżycy zawału, serca i udaru mózgu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.