Poznaj zdrowe właściwości borówki amerykańskiej
Borówka amerykańska jest bogatym źródłem cennych dla organizmu składników odżywczych. Znajdziemy w niej witaminę A, C, E, witaminy z grupy B oraz cynk, magnez, selen, miedź, wapń, żelazo i potas.
Zobacz także: Odchudza, gdy śpisz. Pyszny koktajl
Jedną z głównych zalet borówki amerykańskiej jest zawartość antyoksydantów, antocyjanów i kwasu elagowego. Dzięki tym związkom spożywanie borówki obniża ryzyko rozwoju chorób nowotworowych takich jak rak wątroby, płuc i jelit.
W borówce amerykańskiej znajdziemy kwas foliowy i fitoestrogeny, które również posiadają silne właściwości antynowotworowe i chronią przed rakiem macicy, piersi czy tarczycy.
Zobacz także: Czas na detoks! Poznaj prosty przepis
Obecność borówki amerykańskiej w naszym menu pomoże obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL w organizmie, a zarazem podniesie poziom dobrego cholesterolu HDL we krwi. Poza tym ta niebieska jagoda posiada właściwości uspokajające i wyciszające dlatego dobrze jest ją jeść wieczorem.
Substancje obecne w borówce amerykańskiej chronią nasz organizm przed zapaleniem wątroby typu C.
Czytaj też: Zakazane na śniadanie. Zabiorą ci całą energię
Poza tym ekstrakt z borówki działa pozytywnie na narządy wzroku poprawiając ukrwienie tęczówki i mikrokrążenie w oku. Wyciąg z owocu jest silną bronią w walce z zaćmą, zwyrodnieniem plamki żółtej i chorobami siatkówki. Dlatego ekstrakt z borówek możemy znaleźć także w kroplach do oczu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.