Kombucha, zwana również grzybkiem herbacianym i grzybkiem japońskim, powstaje podczas procesu fermentacji słodzonego napoju herbacianego. Ten lekko musujący, orzeźwiający napój ma kwaskowato-słodki smak. Występuje w kolorach od jasnoszarego do ciemnobrązowego. Kombuchę najlepiej zrobić z czarnej lub zielonej herbaty z dodatkiem cukru.
Po tę miksturę chętnie sięgają zwolennicy ziołolecznictwa i medycyny naturalnej oraz amatorzy niecodziennych smaków. Wywodzący się z kraju kwitnącej wiśni probiotyk jest znany ze swojego dobroczynnego wpływu na kondycję ludzkiego organizmu.
Producenci kombuchy zapewniają, że wpływa ona korzystnie na nasze nerki, wzmacnia włosy, usprawnia pracę układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego, oczyszcza organizm z toksyn, a nawet może uchronić nas przed rakiem. Podobne zdanie na temat właściwości grzybka herbacianego ma wielu ekspertów. Jest jednak grupa specjalistów, która twierdzi, że kombucha, wbrew powszechnym opiniom, wcale nie jest taka zdrowa, szczególnie jeśli pijemy jej za dużo.
Zobacz także: Atak na Ukrainę. Mieszkańcy Kijowa uciekają ze stolicy
Na podstawie zebranych informacji Amerykańskie Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom (CDC) stwierdziło, że regularne sięganie po duże ilości kombuchy w skrajnych przypadkach może doprowadzić do kwasicy mleczanowej. Objawami tego schorzenia są silne bóle brzucha, wymioty oraz biegunki. Osoby dotknięte kwasicą mleczanową wymagają hospitalizacji, a jej nieleczenie może prowadzić nawet do przedwczesnej śmierci.
Kombucha może również niekorzystnie wpływać na nasze uzębienie. Tego zdania jest dentysta Dr Larry Molenda z kliniki Wildflower Dental i Glen Park Dental. Lekarz stomatolog i właściciel kliniki, Dr Bobby J. Grossi ostrzega, że grzyb japoński jest tak samo kwaśny, jak napoje gazowane i energetyczne.
Tego rodzaju produkty zaburzają prawidłowy odczyn pH naszej śliny. Zbyt kwaśna ślina może w rezultacie doprowadzić do rozwoju bakterii w jamie ustnej, czego efektem jest osłabienie szkliwa zębów i przenikanie bakterii do ich wnętrza. Dr Jeffrey Sulitzer z kliniki SmileDirectClub w Oregonie dodaje, że nadmierne ilości kombuchy mogą także przyczynić się rozwoju chorób dziąseł.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.