Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Mówi się, że to najzdrowszy chleb świata. Przygotujesz w kilka chwil

27

Chlebek bananowy to nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy sposób na urozmaicenie śniadanie lub kolacji. To cenne źródło potasu, a także błonnika. Dowiedz się, jak go przygotować i jakie prozdrowotne właściwości posiada bananowy wypiek.

Mówi się, że to najzdrowszy chleb świata. Przygotujesz w kilka chwil
Dlaczego warto jeść chlebek bananowy? (Licencjodawca, Tom Perkins)

Jak zrobić chlebek z bananów?

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany,
  • 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 200 g masła,
  • 0,5 szklanki miodu naturalnego,
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jedz banany. Przedłużysz swoje życie

Na początek należy rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Następnie do miski wbijamy jajka i miksujemy je, dodając masło, miód oraz pokrojone i rozgniecione banany. Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę, którą mieszamy z odrobiną soli i sodą oczyszczoną. Potem wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, dodając drobno posiekane orzechy. Tak powstałą masę umieszczamy w wyścielonej papierem do pieczenia formie keksowej i pieczemy przez godzinę. Po upływie tego czasu chlebek wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygnie i wtedy możemy w pełni korzystać z jego walorów smakowych i prozdrowotnych właściwości.

Nie bez powodu jednym ze składników domowego chleba są banany. Znajdziemy w nich m.in.: witaminę A, C, E i K, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, potas, magnez,i fosfor. Poza tym podobnie jak mąką pełnoziarnista są bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Z kolei orzechy włoskie mają w sobie wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3.

Dzięki zawartości wielu cennych składników chlebek bananowy usprawnia pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego, poprawia trawienie, a także przyspiesza perystaltykę jelit, wymiatając z nich zalegające szkodliwe złogi pokarmowe.

Substancje obecne w domowym wypieku pomagają również wyregulować ciśnienie i obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, chroniąc tym samym przed pojawieniem się zmian miażdżycowych oraz wystąpieniem zawału serca i udaru mózgu.

Wypiek zawiera także przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, redukują szkodliwy nadmiar wolnych rodników i spowalniają proces starzenia się organizmu.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić