Zgaga pojawia się, gdy kwasy żołądkowe cofają się do przełyku. Kwasy wówczas podrażniają przełyk - stąd nieprzyjemne uczucie pieczenia. Jeżeli dolegliwość ta występuje sporadycznie, możemy próbować się jej pozbyć za pomocą domowych metod. Jeśli jednak zgaga pojawia się regularnie, należy udać się do lekarza. Powodem zgagi może być np. refluks żołądkowo-przełykowy lub nowotwór.
Zgaga a posiłki
Jak wiadomo nie od dzisiaj zgaga ma ścisły związek z produktami które spożywamy.
*Oto pokarmy, które lepiej odstawić *podczas walki ze zgagą:
- alkohol,
- kawa i herbata,
- wszelkie napoje gazowane,
- soki owocowe,
- czekolada,
- tłuste potrawy,
- smażone potrawy,
- owoce cytrusowe.
Sposoby na neutralizację zgagi
Żeby ograniczyć pojawianie się zgagi, czasem wystarczy zmiana diety. Żeby efekty walki z nieprzyjemnym uczuciem pieczenia były jeszcze lepsze, możemy zastosować naturalne sposoby, np. napar z kminku czy herbatkę z imbiru.
Najlepsze przy leczeniu zgagi będą:
- anyżek,
- koper włoski (inaczej fenkuł),
- cynamon,
- kardamon,
- prawoślaz lekarski.
Doraźne metody na zgagę
Poza dietą i spożywaniem ziół, możemy radzić sobie ze zgagą domowymi metodami.
W przypadku pojawienia się zgagi możemy:
- zacząć żuć bezcukrową gumę do żucia,
- wypić szklankę wody z połową łyżeczki sody oczyszczonej,
- zjeść łyżeczkę musztardy,
- wypić szklankę mleka.
Osobom skarżących się na zgagę, nie zaleca się schylania ani leżenia na brzuchu zaraz po jedzeniu. Lepiej jest wygodnie usiąść, żeby kwasy żołądkowe nie dostały się do przełyku. Ważne jest też spożywanie posiłków w regularnych odstępach i w mniejszych porcjach. Zaleca się również jedzenie ostatniego posiłku nie później niż 3 godziny przed snem.
Jeśli jednak zgaga nie ustępuje pomimo zastosowanych metod i zmagasz się z nią od dawna, najwyższy czas odwiedzić lekarza.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl