Które grille są najbardziej szkodliwe?
Naukowcy od wielu lat badają wpływ grillowanego jedzenia na nasze zdrowie. Przez wiele lat żyliśmy w błędzie, myśląc, że tak przygotowane potrawy są zdrowsze niż np. smażone na patelni. Tak jednak nie jest. 200 gramów kiełbasy grillowanej na grillu węglowym dostarcza do organizmy 100 razy więcej benzo(a)pirenu niż 20 wypalonych papierosów.
Zobacz także: Nieznana funkcja tacek do grilla
Naukowcy z Politechniki Warszawskiej pod kierunkiem dra Artura Badydy wzięli pod lupę najpopularniejsze dostępne na rynku grille. Przeprowadzili pomiary i analizę szkodliwych substancji rakotwórczych. Pierwsze testy przeprowadzono z użyciem pustych grilli, następnie na każdym z trzech urządzeń położone te same zestawy żywności.
Wyniki badań były zaskakujące. Okazuje się, że grille węglowe trują nas już w momencie rozpalania, czyli zanim na grill trafią nasze ulubione kiełbaski czy karkówka.
- Badania pokazały, że grill zasilany brykietem z węgla drzewnego, jeszcze zanim położymy na nim nasze ulubione potrawy, wydziela 4 z 16 badanych przez nas WWA (kancerogennych węglowodorów aromatycznych). Jak już położymy na nim produkty, to wdychamy i wchłaniamy razem z nimi aż 13 z 16 szkodliwych substancji. Podobnie jest w przypadku grilla węglowego – jego spaliny zawierały 12 z 16 WWA – wyjaśniła w rozmowie z WP abcZdrowie Anita Bugajska-Owczarek z firmy Gaspol.
Zobacz także: Pyszne i zdrowsze. Najlepszy przepis na grilla
Najlepiej w testach wypadły grille gazowe. W tym przypadku, zarówno w momencie jego rozpalania, czy już grillowania potraw, naukowcy nie stwierdzili w swoich pomiarach obecności żadnych rakotwórczych substancji.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.