Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Może być trujący. Nigdy nie rób tego z ryżem. Wiele osób się myli

45

Odgrzewany ryż, trzymany wcześniej w lodówce przez kilka godzin, może powodować zatrucie układu pokarmowego. Narodowa Służba Zdrowia z Wielkiej Brytanii (NHS) ostrzega przed jego spożywaniem.

Odgrzewanie ryżu może być niebezpieczne dla zdrowia
Odgrzewanie ryżu może być niebezpieczne dla zdrowia (Getty Images)

Jak się okazuje podgrzewany ryż, który wcześniej był ugotowany, może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Ryż gotowany w torebkach również może być szkodliwy, ponieważ woreczki foliowe zawierają toksyczna substancję Bisfenol A.

Kiedy ryż jest przechowywany w niewłaściwy sposób, w jego ziarnach mogą występować zarodniki, które szybko się rozmnażają i nawet gotowanie nie jest wstanie ich zniszczyć. Jeśli resztkę ugotowanego ryżu zostawimy na kuchence i będzie on długo stał w temperaturze pokojowej, to jest bardzo prawdopodobne, że zaczną się w nim rozwijać bakterie. Ponowne jedzenie tak przechowywanego ryżu może powodować biegunkę, wymioty oraz inne problemy związane z układem pokarmowym.

Zatrucie powoduje bakteria Bacillus cereus. Według NHS największe ryzyko zarażeniem tą bakterią stwarza jedzenie chińszczyzny zamawianej na wynos. Ta potrawa jest zazwyczaj przestudzona i nie mamy żadnej pewności, ile czasu ryż spędził w garnku po ugotowaniu zanim został zapakowany do jednorazowego pojemnika.

Żeby uniknąć zatrucia spowodowanego toksynami należy szybko schłodzić ugotowany ryż. Specjaliści ds. żywienia twierdza że najlepiej zjeść ryż tuż po ugotowaniu. Ryż który nie został zjedzony, powinniśmy szczelnie zamknąć w opakowaniu i wstawić do lodówki. Najlepszym rozwiązaniem jest gotowanie takiej ilości ryżu, którą jesteśmy w stanie zjeść, żeby uniknąć zostawiania resztek.

''Pozostawienie ugotowanego ryżu w temperaturze pokojowej daje korzystne warunki do rozwoju patogennych bakterii Bacillus cereus. Wytwarzana przez nie enterotoksyna może być przyczyną zatrucia pokarmowego, dającego objawy głównie w postaci wymiotów, nudności i skurczów brzucha. Czas wykluwania bakterii wynosi średnio ok. dwóch godzin, a toksyna przez nie wytwarzana jest ciepłostała, co oznacza, że nawet powtórne podgrzanie ryżu nie usunie jej szkodliwego działania'' – mówi dla WP abcZdrowie Kamila Zabłocka, dietetyk.

''Potencjał chorobotwórczy jest stosunkowo mały i czas trwania dolegliwości spowodowanych zatruciem zwykle utrzymuje się do 8-10 godzin, a poważne powikłania są rzadkością'' - dodaje dietetyczka.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Madison Keys na chwilę straciła trofeum. Z jakiego powodu
Tuż przed tragedią dostał SMS-a od żony. Oto co napisała
Drastyczne zdjęcia koziołka. Zwierzę zaatakowały psy w parku
Woda na Księżycu. Nowe odkrycia naukowców
Lada moment się zacznie. Wezwania dla 230 tys. osób
Mówił o arsenale broni. Prawnik mówi, kiedy Ziobro może stracić pozwolenie
Ustawa o języku śląskim ponownie w Sejmie. Liczą na nowego prezydenta
Katastrofa lotnicza pod Waszyngtonem. Moment wypadku uchwyciły kamery
Wyniki Lotto 29.01.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Muzyk z Polski uwięziony w Rzymie. "Nie zarabiam od wczoraj"
"Kompletna bzdura". Aż się obruszył na nowy pomysł w LM
Tunel w Warszawie zamknięty. Straż pożarna zabrała głos
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić