Jelita - drugi mózg
Jelita nie bez przyczyny bywają nazywane naszym drugim mózgiem. Ich połączenie z mózgiem "właściwym" jest dwustronne — przeżywane przez nas emocje wpływają na jelita, a trawione w jelitach pokarmy wpływają na psychikę.
Zestresowany organizm wytwarza hormony (kortyzol i adrenalinę), które mogą wpływać na regulację procesów trawiennych, prowadząc do zaburzeń takich jak biegunka, zaparcia lub nudności.
Jak poradzić sobie ze stresem podróżnym?
Jednym z najważniejszych kroków w radzeniu sobie ze stresem podróżnym i jego skutkami dla układu pokarmowego jest przygotowanie, czyli poznanie swojego ciała, zrozumienie, jak reaguje na stres i rozwijanie skutecznych strategii radzenia sobie z nim.
Sposobów na radzenie sobie ze stresem jest wiele – do najpopularniejszych i najbardziej efektywnych należą techniki oddechowe, medytacja, regularna aktywność fizyczna, zdrowy sen i odpowiednia dieta.
Dieta podczas podróży
Osoby, które nie opanowały jeszcze skutecznych technik radzenia sobie ze stresem podróżnym, powinny przed wyjazdem (i w trakcie podróży również) zdecydować się na dietę lekkostrawną, która nie obciąży zanadto układu pokarmowego.
Dobrym sposobem będzie chwilowe zastosowanie diety BRAT, która polega na spożywaniu wyłącznie bananów, kleiku z białego ryżu, musu z pieczonego jabłka (bez skórki i pestek) oraz tosty z pszennego pieczywa lub suchary. Do diety BRAT włączyć można również jogurty z probiotykami, które mogą pomóc w utrzymaniu równowagi flory bakteryjnej w jelitach.
Ważne jest jednak przede wszystkim unikanie potencjalnie ryzykownych pokarmów (np. niewyparzone owoce lub warzywa) i odpowiednie nawodnienie. Zawsze jednak warto mieć przy sobie leki na biegunkę, wymioty lub inne dolegliwości żołądkowe. Posiadanie ich w podróżnej apteczce na pewno nie zaszkodzi, a może przecież bardzo pomóc!