Po ryż chętnie sięgają osoby będące na diecie. Przede wszystkim ze względu na zawartość błonnika. Jest też wolno trawiony, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości na dłużej. W dodatku ten lekkostrawny dodatek można przygotować szybko i w bardzo prosty sposób.
Zobacz także: Niszczy tarczycę, zwiększa ryzyko raka. Uważaj
Jednak eksperci alarmują, by lepiej zrezygnować z gotowania ryżu w plastikowych woreczkach, gdyż może być to szkodliwe dla naszego zdrowia. Przede wszystkim chodzi o bisfenol A, który jest używany do produkcji tworzyw sztucznych, m.in. opakowań, pojemników, foliowych torebek, butelek, rękawów do pieczenia czy puszek. Związek ten może przenikać do żywności, zwłaszcza jeśli poddaje się ją obróbce termicznej w wysokich temperaturach.
Zobacz także: Genialny trik na gotowanie ryżu
I chociaż bisfenol A nie wpływa na smak potraw, to nie pozostaje obojętny dla naszego organizmu. Naukowcy dowodzą, że może zaburzać pracę układu hormonalnego, zwiększa ryzyko rozwoju otyłości, a także negatywnie wpływa na pracę tarczycy - może dojść nawet do uszkodzenia narządu. Niektóre badania potwierdziły także jego rakotwórcze działanie. Dodatkowo bisfenol A negatywnie wpływa na libido i w niektórych przypadkach odpowiada za problemy z płodnością. Udowodniono, że przyspiesza dojrzewanie płciowe u dziewczynek.
Opinie w tej kwestii są jednak podzielone, a producenci stosujący bisfenol A twierdzą, że gdyby był aż tak niebezpieczny, to nie byłby dopuszczony do obrotu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.