Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Mózg je kocha. Jedz, a zapewnisz mu młodość

27

Sposób, w jaki odżywiamy się na co dzień, ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Niewłaściwa dieta funduje nam nadprogramowe kilogramy, zaburza prawidłową pracę, jelit, wątroby i serca oraz wpływa negatywnie na funkcjonowanie mózgu. Jeśli chcemy, żeby ten niezwykle ważny narząd był jak najdłużej w dobrej formie, powinniśmy włączyć do swojego jadłospisu niektóre produkty spożywcze.

Mózg je kocha. Jedz, a zapewnisz mu młodość
Oregano i curry świetnie wpływają na mózg (Getty Images, Moskow)

Wraz z upływem czasu nasz mózg, podobnie jak inne narządy działają coraz mniej sprawnie, przez co w znacznym stopniu są narażone rozwój różnego rodzaju chorób.

Na kondycję najważniejszej części nerwowego układu ośrodkowego negatywnie wpływa nie tylko wiek, ale także siedzący tryb życia oraz dieta bogata w cukry proste, tłuszcze trans, sól i środki konserwujące.

Jak zaznacza specjalista ds. żywienia Kinga Głaszewska nadmierne ilości alkoholu i palenie papierosów także postarzają nasz mózg. Regularnie sięganie po tego typu używki zwiększa ilość wolnych rodników, których nadmiar wywołuje stres oksydacyjny. To z kolei przyczynia się do szybszego obumierania komórek mózgowych. Ekspertka radzi, jakie pozytywne zmiany należy wprowadzić do swojej codzienności, żeby zadbać o zdrowie mózgu.

Mózg może odmładzać aktywność fizyczna i zielone warzywa. Pomaga także stabilizacja glikemii organizmu. Dobrze sprawdzają się tu przeciwzapalne produkty, jak przyprawy i zioła. Kurkuma działa bardzo przeciwzapalnie, oregano sprawdza się tu bardzo dobrze, a także owoce jagodowe: borówki, jagody, porzeczki. Ważne jest prawidłowe, obfite nawadnianie organizmu. Warto rozważyć dietę zawierającą tłuste ryby morskie lub suplementację kwasami DHA i EPA, bo to w dużej mierze z nich składa się mózg. Dobrym wyborem dietetycznym są jajka, bo zawierają one lecytynę – podkreśla w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka Kinga Głaszewska.

Inne produkty, po które warto regularnie sięgać w trosce o dobrą kondycję i wydajność mózgu są zielone warzywa takie jak pietruszka, szpinak, sałata, koper czy jarmuż.

Są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia się organizmu, niszczą wolne rodniki, a także chronią nasz organizm przed rozwojem komórek nowotworowych. W naszej diecie powinny znaleźć się również owoce zawierające cenne witaminy, związki minerały i antyoksydanty. Orzechy włoskie, laskowe, pekan, makadamia oraz orzechy nerkowca także usprawniają pracę mózgu.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić