pogoda
Warszawa
19°

Mrozisz grzyby? Oto jeden błąd, którego nie wolno popełniać

4

W lasach pojawiły się już pierwsze okazy grzybów. Żeby wykorzystać ich smak i aromat w zimie najlepiej je zamrozić. Dowiedz się jak to zrobić.

Mrożone grzyby wykorzystasz zimą
Mrożone grzyby wykorzystasz zimą (Getty Images/iStockphoto)

Na początek powinniśmy sprawdzić, czy zebrane przez nas grzyby nie są zgniłe, nie mają w sobie robaków i oczywiście dowiedzieć się, czy są jadalne. Robaczywe części grzybów należy od razu usunąć, następnie dokładnie oczyścić. Ziemie i igliwie z grzybów można usunąć ręcznikiem papierowym, natomiast śluz ślimaka i trudniejsze zabrudzenia spłukujemy wodą.

Jeżeli mamy zamiar zamrozić grzyby, wcześniej należy je wysuszyć. Małe grzyby możemy mrozić w całości, natomiast większe okazy powinno się pokroić na drobne kawałki. Dzięki temu wygodniej będzie je przechowywać i rozmrażać.

Żeby nie rozmrażać dużej ilości grzybów naraz, najlepiej rozdzielić je na mniejsze porcje. Tak przygotowane grzyby wkładamy do zamykanego plastikowego pojemniczka lub woreczka foliowego. Na opakowaniu warto napisać datę mrożenia. W trosce o nasze zdrowie surowe grzyby powinniśmy mrozić nie dłużej niż pół roku, zaś podgotowane leśne zdobycze możemy trzymać w minusowej temperaturze nawet przez półtora roku.

Dobrym pomysłem jest również podgotowanie albo sparzenie we wrzątku świeżych grzybów przed włożeniem ich do zamrażarki. W ten sposób pozbędziemy się gorzkawego smaku, który posiadają niektóre gatunki grzybów.

Podobnie jak mięsa, grzybów nie powinno się ponownie zamrażać, ponieważ może to prowadzić do zatrucia organizmu i poważnych problemów żołądkowych. Lepiej nie popełniać tego błędu.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Relacje z AI. Psychologowie ostrzegają przed konsekwencjami
Tymek potrzebuje 16,5 mln zł. "Błagam cię na kolanach"
Nowe połączenie lotnicze z Krakowa. Loty ruszą już w czerwcu
Eksplozje w Niemczech. Kupili je w Polsce? "Ogromna siła wybuchu"
Jak zrobić zupę chrzanową? Ten przepis jest banalnie prosty
Podpalono rezydencję gubernatora. "Nikt mnie nie powstrzyma"
Już 2/3 amunicji zapewnione. Kallas o potrzebie wsparcia Ukrainy
Niepokojące wieści z Bieszczadów. "To była prawdziwa rzeź"
0,50 zł za sztukę. Tylko 14 kwietnia w Biedronce
Ujęcia znad Bałtyku. Ratownik reaguje i ostrzega
Pomagali nielegalnym migrantom na granicy. Sprawa wraca na wokandę
Makabryczne odkrycie w lesie w Nidzicy. Ponieśli duże straty
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić