pogoda
Warszawa
Kamil S. Sikora | 

Na ból stawów i kręgosłupa. Silna, aromatyczna nalewka

4

Chrzan doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do jajek, potraw mięsnych i rybnych czy białego barszczu. Poza walorami smakowymi posiada również szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Jeśli chcesz w pełni z nich skorzystać, przygotuj leczniczą nalewkę na bazie chrzanu. Oto prosty przepis na ten domowy specyfik.

Na ból stawów i kręgosłupa. Silna, aromatyczna nalewka
Jakie właściwości ma chrzanówka? (Licencjodawca)

Chrzan pospolity zawiera takie cenne substancje jak witamina, A, C, E, witaminy z grupy B, potas, siarka, żelazo, magnez, wapń, fosfor, sód, cynk, olejki eteryczne, glukozynolany oraz glikozyd sinigryna. Ta bardzo popularna w naszym kraju roślina wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, odkażające, wykrztuśne, antybiotyczne, rozgrzewające, przeciwzapalne i grzybobójcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Chrzan – warto jeść na zdrowie

Nalewka przygotowana bazie korzenia chrzanu podnosi odporność na infekcje, usprawnia procesy trawienne i przemianę materii, a także łagodzi objawy stanów zapalnych.

Jest bogata w przeciwutleniacze, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźnia proces starzenia się organizmu. Po ten domowy preparat powinny sięgać osoby cierpiące na takie dolegliwości jak reumatoidalne zapalenie stawów, ból kręgosłupa, rwa kulszowa, kaszel, zapalenie zatok, anemia oraz ból i obrzęk mięśni.

Składniki:

  • 1 litr spirytusu rektyfikowanego,
  • 1 litr wody,
  • 1 korzeń chrzanu,
  • pół szklanki miodu naturalnego,
  • 2 cytryny.

Na początek do dużego słoika należy wlać spirytus, a w garnku zagotować wodę i poczekać aż przestygnie. Przegotowaną wodę wlewamy do szklanego pojemnika, następnie dodajemy miód oraz świeży sok wyciśnięty z cytryny i startą skórkę.

Obieramy korzeń, rozdrabniamy za pomocą tarki lub kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Szczelnie zakręcony słój, odstawiamy na dwa tygodnie w ciepłe i zacienione miejsce. Po 14 dniach miksturę odcedzamy za pomocą gazy i sitka z drobnymi oczkami. Nalewkę przelewamy do butelek i wstawiamy do piwnicy na kilka tygodni. Po upływie odpowiedniej ilości czasu możemy w pełni korzystać z prozdrowotnych właściwości domowego eliksiru. Łyżkę stołową chrzanówki spożywamy po posiłku trzy razy w ciągu dnia. Preparat można również stosować zewnętrznie, wcierając go w bolące miejsce.


Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
"To nie jest góralszczyzna". Nowy hotel w centrum Zakopanego wzbudza kontrowersje
Moskwa bez połączenia kolejowego z Mariupolem. Ukraińscy partyzanci blokują działania
Schowała córkom iPady. Spędziła siedem godzin za kratkami
Wyciekły dane uczniów z systemu CKE. Jak do tego doszło?
Jak pozbyć się mrówek z domu? Wykorzystaj to, co masz w kuchni
Usuwali skutki wrześniowej powodzi. Makabryczne odkrycie w Opolskiem
Polscy naukowcy zbadają stres u astronautów na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej
O 80-letniej Polce pisały brytyjskie media. Groziła jej deportacja
Katastrofa śmigłowca w Nowym Jorku. Ekspert wskazuje możliwe przyczyny
Polski ksiądz spojrzał na ubranie Franciszka. "Myślałem, że nie dożyję dnia"
Usłyszał zarzut zabójstwa Karoliny Wróbel. Decyzja ws. Patryka B.
Koszmar krótko przed ślubem. Dramatyczny apel narzeczonej
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić