Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Na nadciśnienie i wysoki cholesterol. Lecznicza nalewka chroni przed nowotworami

14

Aronia to podobny do jarzębiny, granatowo-filetowy owoc o intensywnym smaku, który zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych. Z owoców aronii można przyrządzić zdrowy sok, dżem, konfiturę, a także nalewkę. Dowiedz się więcej na temat prozdrowotnych właściwości aronii i wypróbuj przepis na aroniówkę.

Nalewka z aronii obniża ciśnienie krwi
Nalewka z aronii obniża ciśnienie krwi (Getty Images)

Aronia jest bogatym źródłem witaminy P, która jest mieszanką związków roślinnych o właściwościach przeciwgrzybicznych i przeciwbakteryjnych.

Poza tym aronia zawiera taniny, które niszczą bakterie oraz zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Niestety te substancje w nadmiernych ilościach mogą działać toksyczne na nasz organizm. Aronia posiada również witaminy C, B2, E, żelazo, miedź, bor, jod, wapń, mangan i kwas foliowy.

Spożywanie aronii jest wskazane przy dolegliwościach układu pokarmowego, takich jak przewlekłe bóle brzucha, wzdęcia, nudności, zaparcia, zespół jelita drażliwego. Dzięki zawartości antyoksydantów ten owoc oczyści nasz organizm z toksyn i zadba o prawidłową pracę jelit, wątroby oraz trzustki.

Sok z aronii pomoże obniżyć zbyt wysokie ciśnienie i stężenie złego cholesterolu we krwi, dzięki czemu zapobiega rozwojowi miażdżycy. Ponadto aronia wspomaga wytwarzanie insuliny i reguluje zawartość cukru we krwi.

Kolejną zaletą wyrobów z aronii jest pozytywny wpływ na pracę serca. Co ciekawe, aronia poddana obróbce termicznej nie traci swoich zdrowych właściwościach, dlatego świetnie nadaje się na przetwory. Z aronii można przygotować również nalewkę.

Jednym ze sposobów na przygotowanie pysznej nalewki jest skorzystanie z przepisu na trunek na bazie alkoholu, aronii oraz miodu.

Do zrobienia tej mikstury będziemy potrzebować:

  • 1 kilograma aronii,
  • 250 ml spirytusu,
  • 125 ml przegotowanej wody,
  • 6 czubatych łyżek miodu.

Owoce aronii dokładnie myjemy, suszymy, wkładamy do pojemnika i mrozimy. Następnie wrzucamy je do garnka i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. Potem studzimy napój do temperatury 40-50 stopni Celsjusza, dokładamy miód i całość mieszamy. Kiedy płyn wystygnie, dodajemy do niego spirytus i wodę, a potem przelewamy do butelek. Tak przygotowaną aroniówkę odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Po około dwóch miesiącach eliksir z aronii jest gotowy do wypicia.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić