Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Na nadciśnienie i wysoki cholesterol. Lecznicza nalewka chroni przed nowotworami

14

Aronia to podobny do jarzębiny, granatowo-filetowy owoc o intensywnym smaku, który zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych. Z owoców aronii można przyrządzić zdrowy sok, dżem, konfiturę, a także nalewkę. Dowiedz się więcej na temat prozdrowotnych właściwości aronii i wypróbuj przepis na aroniówkę.

Nalewka z aronii obniża ciśnienie krwi
Nalewka z aronii obniża ciśnienie krwi (Getty Images)

Aronia jest bogatym źródłem witaminy P, która jest mieszanką związków roślinnych o właściwościach przeciwgrzybicznych i przeciwbakteryjnych.

Poza tym aronia zawiera taniny, które niszczą bakterie oraz zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Niestety te substancje w nadmiernych ilościach mogą działać toksyczne na nasz organizm. Aronia posiada również witaminy C, B2, E, żelazo, miedź, bor, jod, wapń, mangan i kwas foliowy.

Spożywanie aronii jest wskazane przy dolegliwościach układu pokarmowego, takich jak przewlekłe bóle brzucha, wzdęcia, nudności, zaparcia, zespół jelita drażliwego. Dzięki zawartości antyoksydantów ten owoc oczyści nasz organizm z toksyn i zadba o prawidłową pracę jelit, wątroby oraz trzustki.

Sok z aronii pomoże obniżyć zbyt wysokie ciśnienie i stężenie złego cholesterolu we krwi, dzięki czemu zapobiega rozwojowi miażdżycy. Ponadto aronia wspomaga wytwarzanie insuliny i reguluje zawartość cukru we krwi.

Kolejną zaletą wyrobów z aronii jest pozytywny wpływ na pracę serca. Co ciekawe, aronia poddana obróbce termicznej nie traci swoich zdrowych właściwościach, dlatego świetnie nadaje się na przetwory. Z aronii można przygotować również nalewkę.

Jednym ze sposobów na przygotowanie pysznej nalewki jest skorzystanie z przepisu na trunek na bazie alkoholu, aronii oraz miodu.

Do zrobienia tej mikstury będziemy potrzebować:

  • 1 kilograma aronii,
  • 250 ml spirytusu,
  • 125 ml przegotowanej wody,
  • 6 czubatych łyżek miodu.

Owoce aronii dokładnie myjemy, suszymy, wkładamy do pojemnika i mrozimy. Następnie wrzucamy je do garnka i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. Potem studzimy napój do temperatury 40-50 stopni Celsjusza, dokładamy miód i całość mieszamy. Kiedy płyn wystygnie, dodajemy do niego spirytus i wodę, a potem przelewamy do butelek. Tak przygotowaną aroniówkę odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Po około dwóch miesiącach eliksir z aronii jest gotowy do wypicia.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
21-latka leciała z Tel Awiwu. Oto co warszawscy celnicy znaleźli w jej walizce
Polak zaginął w dżungli. Bliscy zabierają głos. "Będziemy napierać"
Niepokojące wieści dla rolników. Muszą przygotować się na trudne warunki
Wyniki sondaży z USA. Tak Amerykanie oceniają Donalda Trumpa
Były doradca Bidena o zawieszeniu broni w Ukrainie. "Jestem bardzo sceptyczny"
Szokujące informacje. "Fala" nadal obecna w polskim wojsku?
Niepokojące wieści z USA. "Washington Post" pisze, co może zrobić Putin
Udawała, że ma raka. Wyłudzała pieniądze od partnera i oszukiwała dzieci
To nie fotomontaż. Film z żółtą dacią niesie się po sieci
Ekspert o relacjach USA-Iran. Czy możliwy jest reset?
Rosja grozi ukraińskim żołnierzom. Trump naciska na zawieszenie broni
Opanowali ścieżki rowerowe. Są zagrożeniem dla bezpieczeństwa
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić