Żelazo jest kluczowym składnikiem hemoglobiny i mioglobiny, czyli białek odpowiadających za transport tlenu i dwutlenku węgla za pośrednictwem krwi. Uczestniczy również w procesach produkcji energii w komórkach oraz w syntezie DNA.
Nadmiar żelaza we krwi
Nadmiar żelaza może wynikać z nadmiernej suplementacji, licznych przetoczeń krwi oraz chorób: hemochromatozy, niektórych rodzajów niedokrwistości, zespołów mielodysplastycznych i chorób wątroby.
Nadmierna ilość żelaza może prowadzić do zmęczenia, bólu stawów, osłabienia, problemów skórnych (ciemnienie skóry) i hormonalnych, zaburzeń rytmu serca i trawienia, uszkodzenia trzustki oraz problemów z wątrobą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gdy żelazo gromadzi się w wątrobie, może prowadzić do:
- Steatozy wątroby. Chociaż stłuszczenie wątroby jest często kojarzone z nadwagą i otyłością, nadmiar żelaza także może do niego doprowadzić.
- Hepatomegalii (powiększenie wątroby)
- Fibrozy i marskości wątroby. Przewlekłe uszkodzenie wątroby spowodowane nadmiarem żelaza może prowadzić do bliznowacenia (fibroza) lub bardziej zaawansowanego stanu, jakim jest marskość wątroby.
- Raka wątroby. Osoby z przewlekłym nadmiarem żelaza są narażone na wyższe ryzyko rozwoju raka wątroby w porównaniu z ogólną populacją.
Zaburzeń funkcji wątroby. Nadmiar żelaza może zaburzać normalne funkcjonowanie wątroby, prowadząc do podwyższonych poziomów enzymów wątrobowych w surowicy krwi.
Czytaj także: Wyzwalają raka. Lekarz wskazuje 3 czynniki
Przyczyną tych problemów jest toksyczność żelaza. Kiedy poziom żelaza w organizmie jest zbyt wysoki, może on indukować stres oksydacyjny, który uszkadza komórki wątroby. Właśnie dlatego kluczowe jest monitorowanie poziomu żelaza we krwi i dostosowywanie diety oraz ewentualnej suplementacji, by zapobiegać jego nadmiarowi.
Zalecenia żywieniowe dla osób z nadmiarem żelaza we krwi
Osoby z nadmiarem żelaza we krwi powinny unikać spożywania pokarmów bogatych w żelazo (czerwone mięso, niektóre ryby i owoce morza) i ograniczyć spożycie witaminy C, która zwiększa wchłanianie żelaza z pokarmów.
Powinny ograniczyć również picie alkoholu, który może zwiększać uszkodzenie wątroby spowodowane nadmierną ilością żelaza.
Właściwa dieta oraz regularne badania krwi mogą pomóc w monitorowaniu poziomu żelaza i zapobieganiu potencjalnym problemom zdrowotnym. Prawidłowy zakres stężenia żelaza wynosi:
dla mężczyzn: 70–200 µg/dl
dla kobiet: 55–180 µg/dl
dla niemowląt do 6. m.ż. : 35–155 µg/dl
dla dzieci od 6. miesiąca do 15. roku życia: 45–185 µg/dl
dla dziewcząt powyżej 15 lat: 40–145 µg/dl
dla chłopców powyżej 15 lat: 55–160 µg/dl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.