Nadmiar jest groźny dla organizmu. Wyniszcza nerki i mięśnie
Chociaż wspomaga ważne procesy i odpowiada za wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, to jego nadmierna suplementacja może przynieść więcej szkody niż pożytku. Ten cenny pierwiastek przyjmowany bez ograniczeń osłabia siłę naszych mięśni i wyniszcza nerki. Dlatego jego suplementację należy skonsultować z lekarzem.
Cynk to pierwiastek, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, chroniąc nas tym samym przed chorobotwórczymi bakteriami i wirusami. Gdy organizm nie zmaga się z niedoborem cynku, nasze włosy i paznokcie są mocne, a skóra gładka i zdrowa – znikają zaczerwienienia, wysypki czy podrażnienia.
Cynk wykorzystuje się również wspomagająco przy leczeniu cukrzycy, schizofrenii, depresji czy niedoczynności tarczycy. Poza tym jego właściwa podaż wspomaga funkcjonowanie naszego mózgu.
Hyży podsumowuje 2025 w Polsce. Uderza w rząd i Nawrockiego
Zapotrzebowanie na cynk zależy nie tylko od wieku, ale i od płci, chociaż przyjmuje się, że całkowite zapotrzebowanie na cynk wynosi od 3 mg do 12 mg dziennie. Jego suplementacja powinna być jednak ściśle kontrolowana przez lekarza. Nie wolno też zapominać o tym, że nadmiar tego cennego pierwiastka odkłada się w wątrobie i nerkach, a to z kolei doprowadza do problemów z wchłanianiem miedzi.
Gdy w naszym organizmie zaczyna jej brakować, możemy być nadpobudliwi i częściej niż zwykle łapać infekcje. Niedobór miedzi prowadzi też do anemii, osłabia siłę mięśni, doprowadza do zaburzeń ciśnienia krwi i problemów z koncentracją.
Należy pamiętać, że odpowiednio zbilansowana dieta, bogata we wszystkie niezbędne składniki odżywcze, powinna pokrywać nasze codzienne zapotrzebowanie na cynk. A w jakich produktach znajdziemy ten pierwiastek?
Przede wszystkim w mięsie i podrobach, rybach, nabiale, pestkach dyni, czosnku, cebuli, żółtych serach, ryżu, nasionach słonecznika, grochu czy w jajkach. By zwiększyć jego przyswajalność należy wprowadzić jedzenie zawierające kwas cytrynowy, takie jak np. owoce cytrusowe, porzeczki, truskawki czy maliny.