Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Nadmiar może niszczyć kości i płuca. Unikaj tych produktów

18

Eksperci ostrzegają, że nadmiar glinu może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych ze względu na jego toksyczne działanie na organizm. Niestety, ten pierwiastek występuje w wielu popularnych produktach spożywczych, takich jak herbata czy rośliny strączkowe.

Nadmiar może niszczyć kości i płuca. Unikaj tych produktów
Nadmiar może niszczyć kości i płuca. Unikaj tych produktów (Adobe Stock)

Glin jest pierwiastkiem naturalnie obecnym w przyrodzie, co skutkuje licznymi mitami na temat jego wpływu na zdrowie. Część z nich dotyczy bardzo popularnego - także w naszym kraju - napoju. Niektórzy sądzą, że picie herbaty z cytryną prowadzi do tworzenia się cytrynianu glinu, który ma być bardzo szkodliwy dla mózgu. Jednak dietetyk Joanna Smarzak w rozmowie z WP abcZdrowie twierdzi, że takie obawy są mocno przesadzone.

Herbata z cytryną z pewnością nam nie zaszkodzi

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sposób na torebki po herbacie. Poznaj ich nietypowe zastosowanie w domu

Dietetyczka przekonuje, że do niedawna takie informacje istniały w opinii publicznej, natomiast w przypadku tego połączenia jest to mit. Podczas parzenia herbaty z liści do naparu uwalnia się zaledwie ułamek procenta zawartego w nich glinu. Aby taki napój był szkodliwy, należałoby wypić go w ogromnych ilościach. Dodanie plasterka cytryny do herbaty z pewnością nie będzie szkodliwe.

Glin można znaleźć w wielu popularnych produktach spożywczych, takich jak zboża, grzyby, rośliny strączkowe oraz niektóre owoce, np. czerwoną porzeczkę. To jednak nie jedyne produkty, które go zawierają. Co ciekawe, jest obecny także w ziołach jak kminek, majeranek czy tymianek. Specjaliści podkreślają jednak, że w niewielkich ilościach glin nie stanowi zagrożenia dla zdrowia człowieka. Ponadto związki glinu są dodawane do niektórych leków i kosmetyków, a także mogą przenikać do jedzenia z naczyń kuchennych.

Dietetyczka Kinga Głaszewska widziała zestawienie dotyczące przecieru pomidorowego, gotowanego zarówno w garnku aluminiowym, jak i stalowym. W pierwszym przypadku przecier miał ok. 17 mg glinu na kilogram, z kolei w drugim - ani jednego.

Wygląda więc na to, że spory wpływ na zawartość glinu w wybranych produktach spożywczych ma także sposób ich przyrządzania. Stalowe garnki są jednym ze sposobów na uniknięcie nadmiaru tego pierwiastka.

Jaka jest bezpieczna dawka glinu?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ustalił, że bezpieczna tygodniowa dawka glinu wynosi 7 mg na kilogram masy ciała. Przyjęcie dużej dawki jednorazowo może poważnie zaburzyć funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego i może gromadzić się w kościach i płucach. Ten pierwiastek jest bardzo szkodliwy dla starszych ludzi. Eksperci zaznaczają, że glin łatwiej odkłada się w mózgu pacjentów z chorobą Alzheimera.

Autor: ACG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
800+ dla Ukraińców. Trzaskowski: jeśli mieszkają i płacą podatki w Polsce
Prorosyjscy hakerzy zaatakowali na Whatsappie. Wystarczyło jedno kliknięcie
Denerwuje cię Danielle Collins? Novak Djoković ma zupełnie inne zdanie
GRU szkoli dywersantów. Tak Rosjanie planują kolejne operacje w Europie
Kontrowersyjna wymiana Birmy z Rosją. To junta wysłała za myśliwce
Fenomenalna Izabela Marcisz. Drugie złoto na Uniwersjadzie w Turynie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić