Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Nadmiar może niszczyć kości i płuca. Unikaj tych produktów

18

Eksperci ostrzegają, że nadmiar glinu może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych ze względu na jego toksyczne działanie na organizm. Niestety, ten pierwiastek występuje w wielu popularnych produktach spożywczych, takich jak herbata czy rośliny strączkowe.

Nadmiar może niszczyć kości i płuca. Unikaj tych produktów
Nadmiar może niszczyć kości i płuca. Unikaj tych produktów (Adobe Stock)

Glin jest pierwiastkiem naturalnie obecnym w przyrodzie, co skutkuje licznymi mitami na temat jego wpływu na zdrowie. Część z nich dotyczy bardzo popularnego - także w naszym kraju - napoju. Niektórzy sądzą, że picie herbaty z cytryną prowadzi do tworzenia się cytrynianu glinu, który ma być bardzo szkodliwy dla mózgu. Jednak dietetyk Joanna Smarzak w rozmowie z WP abcZdrowie twierdzi, że takie obawy są mocno przesadzone.

Herbata z cytryną z pewnością nam nie zaszkodzi

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sposób na torebki po herbacie. Poznaj ich nietypowe zastosowanie w domu

Dietetyczka przekonuje, że do niedawna takie informacje istniały w opinii publicznej, natomiast w przypadku tego połączenia jest to mit. Podczas parzenia herbaty z liści do naparu uwalnia się zaledwie ułamek procenta zawartego w nich glinu. Aby taki napój był szkodliwy, należałoby wypić go w ogromnych ilościach. Dodanie plasterka cytryny do herbaty z pewnością nie będzie szkodliwe.

Glin można znaleźć w wielu popularnych produktach spożywczych, takich jak zboża, grzyby, rośliny strączkowe oraz niektóre owoce, np. czerwoną porzeczkę. To jednak nie jedyne produkty, które go zawierają. Co ciekawe, jest obecny także w ziołach jak kminek, majeranek czy tymianek. Specjaliści podkreślają jednak, że w niewielkich ilościach glin nie stanowi zagrożenia dla zdrowia człowieka. Ponadto związki glinu są dodawane do niektórych leków i kosmetyków, a także mogą przenikać do jedzenia z naczyń kuchennych.

Dietetyczka Kinga Głaszewska widziała zestawienie dotyczące przecieru pomidorowego, gotowanego zarówno w garnku aluminiowym, jak i stalowym. W pierwszym przypadku przecier miał ok. 17 mg glinu na kilogram, z kolei w drugim - ani jednego.

Wygląda więc na to, że spory wpływ na zawartość glinu w wybranych produktach spożywczych ma także sposób ich przyrządzania. Stalowe garnki są jednym ze sposobów na uniknięcie nadmiaru tego pierwiastka.

Jaka jest bezpieczna dawka glinu?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ustalił, że bezpieczna tygodniowa dawka glinu wynosi 7 mg na kilogram masy ciała. Przyjęcie dużej dawki jednorazowo może poważnie zaburzyć funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego i może gromadzić się w kościach i płucach. Ten pierwiastek jest bardzo szkodliwy dla starszych ludzi. Eksperci zaznaczają, że glin łatwiej odkłada się w mózgu pacjentów z chorobą Alzheimera.

Autor: ACG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Powtórka wyborów wójta w Korycinie. Decydujący jeden głos
Wzrost liczby przyjęć do policji w 2024 roku. To koniec problemu wakatów?
W Polsce ta ryba trafia na talerze. Inne kraje zakazują sprzedaży
Sojusz PiS z Konfederacją? Zaskakujące wyniki badań
Max Verstappen mistrzem świata Formuły 1. Dokonał tego po raz czwarty
Tak będzie wyglądać McDonald's w 2050 roku? Koreanka pokazała nagranie
Lepiej tego nie rób. Mandat i punkty karne murowane
Niecodzienne sceny w brazylijskim zoo. Wskoczył do stawu z hipopotamami
Europejski kraj ostrzega przed komarami. Przenoszą choroby tropikalne
Julia Szeremeta wraca na ring. Zawalczy o mistrzostwo
Trump wybrał kolejną współpracowniczkę. Ma zostać sekretarzem rolnictwa
Mija 130 lat od przełomowego wynalazku Kazimierza Prószyńskiego
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić