Nadmiar może niszczyć kości i płuca. Unikaj tych produktów

18

Eksperci ostrzegają, że nadmiar glinu może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych ze względu na jego toksyczne działanie na organizm. Niestety, ten pierwiastek występuje w wielu popularnych produktach spożywczych, takich jak herbata czy rośliny strączkowe.

Nadmiar może niszczyć kości i płuca. Unikaj tych produktów
Nadmiar może niszczyć kości i płuca. Unikaj tych produktów (Adobe Stock)

Glin jest pierwiastkiem naturalnie obecnym w przyrodzie, co skutkuje licznymi mitami na temat jego wpływu na zdrowie. Część z nich dotyczy bardzo popularnego - także w naszym kraju - napoju. Niektórzy sądzą, że picie herbaty z cytryną prowadzi do tworzenia się cytrynianu glinu, który ma być bardzo szkodliwy dla mózgu. Jednak dietetyk Joanna Smarzak w rozmowie z WP abcZdrowie twierdzi, że takie obawy są mocno przesadzone.

Herbata z cytryną z pewnością nam nie zaszkodzi

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sposób na torebki po herbacie. Poznaj ich nietypowe zastosowanie w domu

Dietetyczka przekonuje, że do niedawna takie informacje istniały w opinii publicznej, natomiast w przypadku tego połączenia jest to mit. Podczas parzenia herbaty z liści do naparu uwalnia się zaledwie ułamek procenta zawartego w nich glinu. Aby taki napój był szkodliwy, należałoby wypić go w ogromnych ilościach. Dodanie plasterka cytryny do herbaty z pewnością nie będzie szkodliwe.

Glin można znaleźć w wielu popularnych produktach spożywczych, takich jak zboża, grzyby, rośliny strączkowe oraz niektóre owoce, np. czerwoną porzeczkę. To jednak nie jedyne produkty, które go zawierają. Co ciekawe, jest obecny także w ziołach jak kminek, majeranek czy tymianek. Specjaliści podkreślają jednak, że w niewielkich ilościach glin nie stanowi zagrożenia dla zdrowia człowieka. Ponadto związki glinu są dodawane do niektórych leków i kosmetyków, a także mogą przenikać do jedzenia z naczyń kuchennych.

Dietetyczka Kinga Głaszewska widziała zestawienie dotyczące przecieru pomidorowego, gotowanego zarówno w garnku aluminiowym, jak i stalowym. W pierwszym przypadku przecier miał ok. 17 mg glinu na kilogram, z kolei w drugim - ani jednego.

Wygląda więc na to, że spory wpływ na zawartość glinu w wybranych produktach spożywczych ma także sposób ich przyrządzania. Stalowe garnki są jednym ze sposobów na uniknięcie nadmiaru tego pierwiastka.

Jaka jest bezpieczna dawka glinu?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ustalił, że bezpieczna tygodniowa dawka glinu wynosi 7 mg na kilogram masy ciała. Przyjęcie dużej dawki jednorazowo może poważnie zaburzyć funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego i może gromadzić się w kościach i płucach. Ten pierwiastek jest bardzo szkodliwy dla starszych ludzi. Eksperci zaznaczają, że glin łatwiej odkłada się w mózgu pacjentów z chorobą Alzheimera.

Autor: ACG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić