Environmental Working Group to znana na całym świecie amerykańska organizacja propagująca zdrowy styl życia. Co roku EWG publikuje raport dotyczący trujących zanieczyszczeń znajdujących się w popularnych produktach spożywczych.
Eksperci biorą pod uwagę chemikalia stosowane podczas uprawy, które negatywnie wpływają na wiele naszych organów, m.in. wyniszczają trzustkę, układ nerwowy czy przyczyniają się do rozwoju niektórych nowotworów. Autorzy raportu biorą pod uwagę rynek amerykański, ale i polscy rolnicy stosują liczne pestycydy na swoich plantacjach, a duża część owoców i warzyw dostępnych w supermarketach pochodzi z importu.
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą
‘’Parszywa 12’’ (z ang. dirty dozen) to zestawienie najbardziej zanieczyszczonych produktów. Na liście znajdziemy: truskawki, szpinak, nektarynki, jabłka, brzoskwinie, gruszki, wiśnie, winogrona, seler naciowy, pomidory, paprykę oraz słodkie ziemniaki. Truskawki znalazły się na szczycie listy, gdyż naukowcy znaleźli w niektórych z nich aż 20 różnych chemicznych związków.
‘’Czysta 15” ( z ang. clean fifteen) to z kolei grupa owoców i warzyw, w których naukowcy znaleźli najmniej toksyn. Można do niej zaliczyć: słodką kukurydzę (ekologiczną), awokado, ananasa, kapustę, cebulę, groszek, papaję, szparagi, mango, bakłażana, melona spadziowego, kiwi, kantalupę (odmiana melona cukrowego), kalafior oraz grejpfruta.
Naukowcy z EWG, podsumowując raport polecają, by podczas zakupów sięgać po produkty organiczne pochodzące z certyfikowanych ekologicznych upraw. Wtedy będziemy mieli większą pewność, że owoce i warzywa, które kupujemy, będą wspierać a nie niszczyć nasze zdrowie.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl