Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Najgorsza sałatka. Omijaj szerokim łukiem

12

Sałatka jarzynowa od lat bije rekordy popularności w Polsce. Zwłaszcza w okresie świątecznym, ale i latem wielu z nas chętnie zajada się nią w towarzystwie dań z grilla. Niestety skład sałatki kupionej w sklepie pozostawia wiele do życzenia, a dietetycy ostrzegają, że to najgorsza sałatka, po jaką możemy sięgnąć.

Najgorsza sałatka. Omijaj szerokim łukiem
Kupna sałatka jarzynowa może zawierać wiele szkodliwych substancji (Getty Images, Elena_Danileiko)

Warzywa to źródło cennych witamin, składników mineralnych i substancji odżywczych, które zapewniają naszemu organizmowi prawidłowe funkcjonowanie. Jedzone regularnie – najlepiej na surowo – chronią przed wieloma groźnymi chorobami, w tym rakiem jelita grubego czy wątroby. Dodatkowo pomagają zachować szczupłą sylwetkę, promienną cerę, a także mocne włosy i paznokcie.

Obróbka termiczna w wielu przypadkach pozbawia warzywa części cennych substancji, ale gotowanie czy pieczenie to wciąż dobry sposób na włączenie warzyw do naszego codziennego jadłospisu.

Dlaczego więc dietetycy ostrzegają przed jedzeniem sałatki jarzynowej? W jej składzie znajdziemy ziemniaki, marchew, zielony groszek, cebulę, jajka ugotowane na twardo, ogórki kiszone, pietruszkę, a czasami też jabłka czy kukurydzę. Ale nie tylko. Gotowe sałatki są naszpikowane chemicznymi dodatkami, takimi jak konserwanty, barwniki czy polepszacze smaku. Wiele badań udowodniło, że niektóre z nich mogą zaburzać funkcjonowanie gospodarki hormonalnej, powodować alergie, a nawet działać potencjalnie rakotwórczo.

W gotowych sałatkach jarzynowych znajdziemy również za duże ilości cukru, soli i majonezu – niestety zazwyczaj nie jest on też najlepszej jakości. Majonez, sól, a także cukier nie są wskazane w diecie osób dbających o linię, a także pacjentów zmagających się w nadwagą, otyłością, wysokim cholesterolem, cukrzycą, miażdżycą czy nadciśnieniem.

Czy sałatka jarzynowa może być zdrowa? Tak, jeśli przygotujemy ją samodzielnie. Warzywa ugotujmy na parze, aby zachowały jak najwięcej właściwości prozdrowotnych. Ograniczmy też ilość soli, nie dodawajmy cukru, a zamiast majonezu przygotujmy sos na bazie jogurtu greckiego i musztardy. Gdy nie możemy się oprzeć, wybierzmy majonez o obniżonej zawartości tłuszczu lub wymieszajmy nasz ulubiony majonez z jogurtem naturalnym. Nie zapomnijmy też o pieprzu. Tak przygotowana sałatka jedzona od czasu do czasu na pewno nam nie zaszkodzi.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić