pogoda
Warszawa
11°
Kamil S. Sikora | 

Najgorsza sałatka. Omijaj szerokim łukiem

12

Sałatka jarzynowa od lat bije rekordy popularności w Polsce. Zwłaszcza w okresie świątecznym, ale i latem wielu z nas chętnie zajada się nią w towarzystwie dań z grilla. Niestety skład sałatki kupionej w sklepie pozostawia wiele do życzenia, a dietetycy ostrzegają, że to najgorsza sałatka, po jaką możemy sięgnąć.

Najgorsza sałatka. Omijaj szerokim łukiem
Kupna sałatka jarzynowa może zawierać wiele szkodliwych substancji (Getty Images, Elena_Danileiko)

Warzywa to źródło cennych witamin, składników mineralnych i substancji odżywczych, które zapewniają naszemu organizmowi prawidłowe funkcjonowanie. Jedzone regularnie – najlepiej na surowo – chronią przed wieloma groźnymi chorobami, w tym rakiem jelita grubego czy wątroby. Dodatkowo pomagają zachować szczupłą sylwetkę, promienną cerę, a także mocne włosy i paznokcie.

Obróbka termiczna w wielu przypadkach pozbawia warzywa części cennych substancji, ale gotowanie czy pieczenie to wciąż dobry sposób na włączenie warzyw do naszego codziennego jadłospisu.

Dlaczego więc dietetycy ostrzegają przed jedzeniem sałatki jarzynowej? W jej składzie znajdziemy ziemniaki, marchew, zielony groszek, cebulę, jajka ugotowane na twardo, ogórki kiszone, pietruszkę, a czasami też jabłka czy kukurydzę. Ale nie tylko. Gotowe sałatki są naszpikowane chemicznymi dodatkami, takimi jak konserwanty, barwniki czy polepszacze smaku. Wiele badań udowodniło, że niektóre z nich mogą zaburzać funkcjonowanie gospodarki hormonalnej, powodować alergie, a nawet działać potencjalnie rakotwórczo.

W gotowych sałatkach jarzynowych znajdziemy również za duże ilości cukru, soli i majonezu – niestety zazwyczaj nie jest on też najlepszej jakości. Majonez, sól, a także cukier nie są wskazane w diecie osób dbających o linię, a także pacjentów zmagających się w nadwagą, otyłością, wysokim cholesterolem, cukrzycą, miażdżycą czy nadciśnieniem.

Czy sałatka jarzynowa może być zdrowa? Tak, jeśli przygotujemy ją samodzielnie. Warzywa ugotujmy na parze, aby zachowały jak najwięcej właściwości prozdrowotnych. Ograniczmy też ilość soli, nie dodawajmy cukru, a zamiast majonezu przygotujmy sos na bazie jogurtu greckiego i musztardy. Gdy nie możemy się oprzeć, wybierzmy majonez o obniżonej zawartości tłuszczu lub wymieszajmy nasz ulubiony majonez z jogurtem naturalnym. Nie zapomnijmy też o pieprzu. Tak przygotowana sałatka jedzona od czasu do czasu na pewno nam nie zaszkodzi.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Temperatura spadnie poniżej zera. Są ostrzeżenia IMGW
Popularny basen nieczynny do odwołania. Winni użytkownicy?
Zwłoki dryfowały w stawie. Makabryczne odkrycie spacerowicza w Tychach
Dodatkowa szansa na zakupy. Już 27 kwietnia
Internauci w szoku. Oto co zrobiła policja. Wszystko się nagrało
Wstyd na całą Polskę. Prawie miesiąc okradał tę samą drogerię
Rosyjski śmigłowiec naruszył przestrzeń powietrzną Polski. To test
50-latek "był wyraźnie zawstydzony". Tak tłumaczył się mundurowym
Zaskakujący widok. Tysiące tajemniczych stworzeń na plażach Kalifornii
Będzie spotkanie Trumpa z Zełenskim. Nastąpi po pogrzebie Franciszka
Korea Płn. pokazała nowego niszczyciela rakietowego. Na ceremonii Kim Dzong Un
Tłumy wiernych na pogrzebie papieża Franciszka w Watykanie. Zaczęło się
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić