Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Najgorsza sałatka. Omijaj szerokim łukiem

12

Sałatka jarzynowa od lat bije rekordy popularności w Polsce. Zwłaszcza w okresie świątecznym, ale i latem wielu z nas chętnie zajada się nią w towarzystwie dań z grilla. Niestety skład sałatki kupionej w sklepie pozostawia wiele do życzenia, a dietetycy ostrzegają, że to najgorsza sałatka, po jaką możemy sięgnąć.

Najgorsza sałatka. Omijaj szerokim łukiem
Kupna sałatka jarzynowa może zawierać wiele szkodliwych substancji (Getty Images, Elena_Danileiko)

Warzywa to źródło cennych witamin, składników mineralnych i substancji odżywczych, które zapewniają naszemu organizmowi prawidłowe funkcjonowanie. Jedzone regularnie – najlepiej na surowo – chronią przed wieloma groźnymi chorobami, w tym rakiem jelita grubego czy wątroby. Dodatkowo pomagają zachować szczupłą sylwetkę, promienną cerę, a także mocne włosy i paznokcie.

Obróbka termiczna w wielu przypadkach pozbawia warzywa części cennych substancji, ale gotowanie czy pieczenie to wciąż dobry sposób na włączenie warzyw do naszego codziennego jadłospisu.

Dlaczego więc dietetycy ostrzegają przed jedzeniem sałatki jarzynowej? W jej składzie znajdziemy ziemniaki, marchew, zielony groszek, cebulę, jajka ugotowane na twardo, ogórki kiszone, pietruszkę, a czasami też jabłka czy kukurydzę. Ale nie tylko. Gotowe sałatki są naszpikowane chemicznymi dodatkami, takimi jak konserwanty, barwniki czy polepszacze smaku. Wiele badań udowodniło, że niektóre z nich mogą zaburzać funkcjonowanie gospodarki hormonalnej, powodować alergie, a nawet działać potencjalnie rakotwórczo.

W gotowych sałatkach jarzynowych znajdziemy również za duże ilości cukru, soli i majonezu – niestety zazwyczaj nie jest on też najlepszej jakości. Majonez, sól, a także cukier nie są wskazane w diecie osób dbających o linię, a także pacjentów zmagających się w nadwagą, otyłością, wysokim cholesterolem, cukrzycą, miażdżycą czy nadciśnieniem.

Czy sałatka jarzynowa może być zdrowa? Tak, jeśli przygotujemy ją samodzielnie. Warzywa ugotujmy na parze, aby zachowały jak najwięcej właściwości prozdrowotnych. Ograniczmy też ilość soli, nie dodawajmy cukru, a zamiast majonezu przygotujmy sos na bazie jogurtu greckiego i musztardy. Gdy nie możemy się oprzeć, wybierzmy majonez o obniżonej zawartości tłuszczu lub wymieszajmy nasz ulubiony majonez z jogurtem naturalnym. Nie zapomnijmy też o pieprzu. Tak przygotowana sałatka jedzona od czasu do czasu na pewno nam nie zaszkodzi.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić