Główną funkcją nerek jest odfiltrowywanie krwi z zalegających produktów przemiany materii, które są wydalane razem z moczem. Poza tym dbają utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej oraz wydzielają hormony.
Do problemów z nerkami mogą przyczynić się takie choroby jak cukrzyca, stwardnienie tętnic i nadciśnienie tętnicze. Nasz codzienny jadłospis również wpływa na kondycję tego parzystego narządu. W trosce o zdrowie naszych nerek powinniśmy ograniczyć do minimum lub całkiem zrezygnować z produktów zawierających konserwanty i znaczne ilości cukru i soli. Unikać należy m.in. warzyw i zup w puszkach, konserw mięsnych, chińskich zupek, fast foodów i gotowych dań w słoikach.
Nadmiar wapnia w organizmie również może zaburzać pracę nerek i prowadzić do nadmiernego oddawania moczu lub kamicy nerkowej. Dlatego lepiej nie przesadzać z ilością spożywanych produktów nabiałowych takich jak mleko, masło, ser twarogowy, maślanka. Dotyczy to zwłaszcza osób chorujących na nerki.
Wyniki jednych z najnowszych badań przeprowadzonych na zwierzętach wykazały, że żywność modyfikowana genetycznie (GMO) także może wpływać negatywnie na pracę nerek.
Produkty bogate w tłuszcze nasycone, napoje gazowane, warzywa zawierające szczawiany i palenie tytoniu też nie sprzyjają dobrej kondycji nerek.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.