Choroby układu sercowo-naczyniowego od stanowią od lat jedną z głównych przyczyn zgonów wśród Polaków.
Wśród czynników ryzyka tych chorób najczęściej wymienia się niezdrowy styl życia, w tym dietę bogatą w wysokoprzetworzoną żywność, sól, cukier, czerwone mięso, a ubogą w warzywa, owoce i węglowodany złożone.
Niestety, brak aktywności fizycznej również nie sprzyja zdrowiu serca.
Czytaj także: Działa jak odtrutka. Oczyści nawet płuca palacza
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dr Elizabeth Klodas, kardiolog z Mayo Clinic i Johns Hopkins University ostrzega przed nadmierną konsumpcją gazowanych napojów z cukrem, po które chętnie sięgają już małe dzieci.
Nadmiar cukru dzieci wpływa destrukcyjnie nie tylko na serce, ale także na nasz mózg, jelita i trzustkę. Kardiolożka odradza też picie napojów dietetycznych.
Jej zdaniem znacznie lepiej sięgać po zieloną i czarną herbatę, które słyną ze swoich antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych właściwości.
Dr Klodas uważa również, że powinniśmy zrezygnować z odtłuszczonego mleka. Ekspertka radzi wybierać mleko sojowe, lniane i konopne.
Lekarka radzi, by w przypadku całkowitego wykluczenia mleka krowiego, nie zapominać o włączeniu do menu takich produktów jak fasola, jarmuż oraz brokuły.
Lekarka na czarnej liście umieściła również batony musli, które wiele osób uważa za zdrowszą alternatywę dla słodkich batonów.
Tak naprawdę w wielu tego typu produktach znajdziemy również cukier, a dodatkowo olej palmowy czy sztuczne, chemiczne dodatki.
Dr Klodasz ostrzega również przed konsumpcją twardych margaryn oraz sklepowego pieczywa, w którym znajdziemy duże ilości soli. Zamiast margaryny, ekspertka poleca wybierać smarowidła z dodatkiem oleju lnianego czy oliwy z oliwek.