Tarczyca jest odpowiedzialna za wiele kluczowych funkcji w naszym organizmie, takich jak regulacja układu nerwowego, pokarmowego czy sercowo-naczyniowego. W związku z tym, aby wspierać prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, warto zwrócić uwagę na naszą dietę i wyeliminować z niej pewne produkty, które mogą negatywnie wpływać na jej pracę.
Tarczyca jest gruczołem, który produkuje hormony mające wpływ na wiele ważnych procesów w naszym organizmie. Hormony te regulują przemiany metaboliczne, pracę gruczołów płciowych, układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, a także stymulują rozwój i wzrost organizmu. Kiedy tarczyca nie funkcjonuje prawidłowo, mogą pojawić się różne problemy zdrowotne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Objawy nadmiaru hormonów tarczycy mogą obejmować utratę masy ciała, wypadanie włosów, wzrost ciśnienia tętniczego krwi, przyspieszone bicie serca, nadmierną potliwość, biegunkę, a także odczuwanie wyraźnego niepokoju oraz pobudzenie. Z drugiej strony, niedobór hormonów tarczycy może prowadzić do zaparć, bólów stawów, problemów z koncentracją, senności, stałego uczucia chłodu czy osłabienia.
Najgorsze produkty dla tarczycy
Jest kilka grup produktów spożywczych, które mogą pogarszać stan zdrowia tarczycy i ogólny stan zdrowia osoby chorej. Pierwszą z nich są produkty zawierające gluten, który może prowadzić do stanu zapalnego u osób z chorobami autoimmunologicznymi.
Druga grupa produktów, które mogą mieć negatywny wpływ na tarczycę, to niektóre warzywa. Brokuły, kalafior, brukselka, jarmuż czy kapusta zawierają goitrogeny, które mogą obniżać wchłanianie jodu, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
Cukier również jest niewskazany dla osób z problemami z tarczycą, ponieważ często borykają się one z nadwagą. Metabolizm, który jest rozregulowany przez nieprawidłowo funkcjonującą tarczycę, nie poprawi się, jeśli nasza dieta będzie obfitować w słodkie produkty.
Warto również uważać na soję, która zawiera goitrogeny blokujące przyswajanie cennego dla tarczycy jodu. Wskazane jest również unikanie żywności wysokoprzetworzonej, która zawiera dużą ilość sodu. Nadmiar sodu może przyczyniać się do wzrostu ciśnienia krwi i prowadzić do powstawania stanów zapalnych w organizmie.