Choroba Creutzfeldta-Jacoba (CJD) jest rzadko występującą i nieuleczalną chorobą neurodegeneracyjną. Ze względu na jej bardzo ciężki przebieg jest nazywana również gąbczastym zwyrodnieniem mózgu.
CJD wywołują priony, czyli białkowe cząsteczki zakaźne mogące uszkodzić układ nerwowy zwierząt i ludzi. Wraz z rozwojem tej niebezpiecznej dolegliwości mózg pacjenta oraz bardziej z wyglądu zaczyna przypominać gąbkę. Tego rodzaju zmiany chorobowe są efektem tworzenia się pęcherzyków wypełnionych białkiem i uszkodzenia istoty szarej w mózgu.
Do zarażenia się chorobą Creutzfeldta-Jacoba dochodzi zazwyczaj przez spożywanie produktów mięsnych zanieczyszczonych tkaną nerwowa zwierząt, w której znajdują się chorobotwórcze priony. Bardzo często mięso zostaje zakażone podczas uboju krów.
Priony mogą dostać się do żywotności również na skutek procesu mechanicznego odzyskiwania mięsa wołowego, w którym znajdują się zakażone tkanki rdzenia kręgowego i mózgu. Z mięsa oddzielanego mechanicznie (MOM) wytwarza się takie produkty jak parówki, mięsny farsz do krokietów, gołąbków, pyz i pierogów, żelatyna, konserwy, pasztety, klopsy i niektóre kiełbasy.
Wyniki badań, opublikowanych w czasopiśmie medycznym "British Journal of Medicine and Medical Research" potwierdziły, że regularne spożycie niektórych produktów mięsnych sprzyja rozwojowi choroby Creutzfeldta-Jakoba. Dotyczy to zarówno podrobów, jak i mięsa wysokoprzetworzonego.
Do najbardziej charakterystycznych symptomów gąbczastego zwyrodnienia mózgu można zaliczyć: zaburzenia snu, postępujące otępienie, problemy z mówieniem, przewlekłe zmęczenie, zmianę osobowości, utratę wzroku, trudności ze zrozumieniem najbliższego otoczenia, zaburzenia czucia i koordynacji ruchowej, drgawki, agresywne zachowania oraz śpiączkę.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.