Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 

Najgorsze na śniadanie. Prosta droga do raka szyi, przełyku

54

Nowe wyniki badań wskazują, że spożywanie czterech popularnych produktów śniadaniowych może prowadzić m.in. do nowotworów głowy, szyi i przełyku.

Najgorsze na śniadanie. Prosta droga do raka szyi, przełyku
Płatki są jednym z produktów, które lepiej omijać z daleka (Getty Images, Aleksandr Zubkov)

Jakie produkty śniadaniowe mogą spowodować raka?

Naukowcy, którzy przez 14 lat analizowali dietę i styl życia prawie pół miliona ludzi, odkryli, że u osób spożywających więcej ultraprzetworzonej żywności (UPF) występuje wyższe ryzyko zachorowania na nowotwory głowy, szyi i przełyku.

Wyniki wykazały, że spożywanie o 10 proc. większej ilości UPF wiąże się z o 23 proc. większym ryzykiem zachorowania na raka głowy i szyi oraz o 24 proc. większym ryzykiem raka przełyku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Paraliż pogodowy w Szwecji. Auta i tiry utknęły w śnieżycy

British Heart Foundation wymienia cztery produkty powszechnie spożywane na śniadanie jako ultraprzetworzone. Są to:

- kiełbaski,

- płatki śniadaniowe,

- chleb produkowany masowo,

- jogurty owocowe.

Dlaczego produkty te powodują raka?

Naukowcy z Uniwersytetu w Bristolu i Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) starali się ustalić, czy powiązanie między spożyciem UPF a wspomnianymi nowotworami można wytłumacyć wzrostem tkanki tłuszczowej.

W kilku badaniach obserwacyjnych powiązano żywność ultraprzetworzoną z nadwagą i zwiększoną ilością tkanki tłuszczowej. To ma sens, bo produkty te są na ogół smaczne, wygodne i tanie, co sprzyja spożywaniu dużych porcji i nadmiernej liczbie kalorii. Jednak interesujące było to, że w naszym badaniu związek między spożywaniem UPF i rakiem górnego odcinka przewodu pokarmowego nie wydawał się w dużym stopniu wyjaśniony wskaźnikiem masy ciała ani stosunkiem obwodu talii do bioder - wyjaśniła Fernanda Morales-Bernstein, doktorantka Wellcome Trust na Uniwersytecie w Bristolu i główna autorka badania.

Autorzy badania zasugerowali, że wyższe ryzyko raka jamy ustnej i gardła może wynikać z obecności w UPF dodatków - w tym emulgatorów i sztucznych słodzików - które już wcześniej powiązano ze zwiększonym ryzykiem rozwoju choroby.

Zdaniem naukowców istnieje jeszcze dodatkowy powód: zawartość zanieczyszczeń z produkcji żywności ultraprzetworzonej w jej opakowaniach.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić