Niektóre osoby do ulubionego dania mięsnego lubią wypić lampkę wina. Jak się okazuje łączenie wieprzowiny, wołowiny czy dziczyzny z winem nie jest najlepszym pomysłem. W czerwonym winie znajdziemy znaczne ilości garbników, które hamują wchłanianie żelaza do naszego organizmu. Potrawy z mięsa są bogatym źródłem tego cennego pierwiastka. Z kolei deficyt żelaza jest jednym z głównych czynników ryzyka anemii.
Kolejnym bardzo smacznym i jednocześnie niezbyt zdrowym połączeniem jest ciasto drożdżowe i herbata. W tym popularnym napoju znajdziemy garbniki odpowiadające za jego charakterystyczny cierpki znak. Najwięcej tych substancji zawiera czarna i zielona odmiana herbaty.
Niestety garbniki ograniczają wchłanianie obecnej w cieście drożdżowym, witamy B1. Ta witamina z grupy B podnosi naszą odporność, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy. Żeby nie stracić cennej dla organizmu tiaminy, herbatę należy wypić co najmniej godzinę po zjedzeniu placka na drożdżach.
Ze względu na bogactwo wielu prozdrowotnych składników, ryby powinno się jeść regularnie. Obok ryby wiele osób na talerzu chętnie kładzie zdrowe warzywa takie jak kalafior, brokuły, kapusta lub brukselka. Warto jednak pamiętać, że obecność warzyw kapustnych i ryby w jednym daniu blokuje wchłanianie jodu. Najwięcej jodu zawierają ryby morskie (łosoś, makrela, tuńczyk, śledź). Ten pierwiastek jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Ziemniaki z dodatkiem roztopionego masła to bardzo popularna naszym kraju potrawa. Nie można jej odmówić walorów smakowych, jednak niektóre osoby powinny unikać tego dania jak ognia. Dotyczy to osób cierpiących na cukrzycę i insulinooporność. Ziemniaki mają bardzo wysoki indeks glikemiczny, a połączenie tych warzyw z masłem powoduje szybki wzrost stężenia cukru we krwi.
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.