Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz | 

Najgorszy dla trzustki. Powoduje skok trójglicerydów we krwi

266

Jest odpowiedzialna za prawidłowy metabolizm cukrów i produkuje enzymy umożliwiające trawienie tłuszczów, węglowodanów i białek. Gdy ten organ nie działa prawidłowo, wtedy cierpi cały nasz organizm. Dowiedz się, jakie produkty należy wykluczyć z codziennego menu, żeby poprawić kondycję swojej trzustki.

Najgorszy dla trzustki. Powoduje skok trójglicerydów we krwi
Tortellini and cream Tortellini and cream freshly cooked Francesco Carta fotografo cheddar - cheese, evening meal (FRANCESCO CARTA)

Do najczęściej występujących chorób trzustki można zaliczyć: przewlekłe zapalenie trzustki, nowotwór trzustki, torbiel trzustki oraz kamicę przewodów trzustkowych. Chora trzustka przez dłuższy czas nie daje żadnych charakterystycznych objawów.

Pacjenci będący w zaawansowanym stadium choroby skarżą się na silne dolegliwości bólowe w nadbrzuszu, wymioty, biegunki, nudności i gorączkę. Utrata masy ciała niezwiązana ze zmianą diety lub zażywaniem niektórych leków, również może świadczyć o złej kondycji tego narządu.

Żeby zadbać o trzustkę, należy przede wszystkim zrezygnować z picia napojów alkoholowych i palenia papierosów. Nadmiar alkoholu obniża ilość przeciwutleniaczy w organizmie, przyczyniając się tym samym do rozwoju stanów zapalnych.

Stała obecność niektórych produktów spożywczych w naszym menu także może wpłynąć niekorzystnie na prawidłową pracę trzustki. Chcąc uniknąć poważnych konsekwencji zdrowotnych, powinniśmy ograniczyć do minimum lub całkowicie zrezygnować z tłustych i ciężkostrawnych potraw oraz wysokoprzetworzonej żywność.

Pamiętajmy, że regularne sięganie po produkty zawierające znaczne ilości cukru, soli, rafinowanej białej mąki i utwardzonych tłuszczów szkodzi trzustce. Białe pieczywo, makarony, słodkie przekąski powodują wahania stężenia insuliny we krwi, co wpływa niekorzystnie na pracę tego narządu gruczołowego.

Eksperci z Medycznego Centrum Uniwersytetu Maryland ostrzegają, że jedzenie czerwonego mięsa zawierającego sporo tłuszczów nasyconych może zaburzać prawidłową pracę trzustki. Trójglicerydy obecne w bekonie i szynce zwiększają ryzyko rozwoju stanu zapalnego trzustki.

W profilaktyce chorób trzustki istotne jest też jedzenie posiłków o odpowiednich porach i w rozsądnych ilościach. W naszej diecie powinny znaleźć się takie produkty jak ryby morskie, chude mięso, fasola, tofu, nienasycone kwasy tłuszczowe, zielona herbata, kurkuma, szpinak, brokuły, winogrona, wiśnie i borówki.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić