Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz | 

Najgorszy dla trzustki. Powoduje skok trójglicerydów we krwi

266

Jest odpowiedzialna za prawidłowy metabolizm cukrów i produkuje enzymy umożliwiające trawienie tłuszczów, węglowodanów i białek. Gdy ten organ nie działa prawidłowo, wtedy cierpi cały nasz organizm. Dowiedz się, jakie produkty należy wykluczyć z codziennego menu, żeby poprawić kondycję swojej trzustki.

Najgorszy dla trzustki. Powoduje skok trójglicerydów we krwi
Tortellini and cream Tortellini and cream freshly cooked Francesco Carta fotografo cheddar - cheese, evening meal (FRANCESCO CARTA)

Do najczęściej występujących chorób trzustki można zaliczyć: przewlekłe zapalenie trzustki, nowotwór trzustki, torbiel trzustki oraz kamicę przewodów trzustkowych. Chora trzustka przez dłuższy czas nie daje żadnych charakterystycznych objawów.

Pacjenci będący w zaawansowanym stadium choroby skarżą się na silne dolegliwości bólowe w nadbrzuszu, wymioty, biegunki, nudności i gorączkę. Utrata masy ciała niezwiązana ze zmianą diety lub zażywaniem niektórych leków, również może świadczyć o złej kondycji tego narządu.

Żeby zadbać o trzustkę, należy przede wszystkim zrezygnować z picia napojów alkoholowych i palenia papierosów. Nadmiar alkoholu obniża ilość przeciwutleniaczy w organizmie, przyczyniając się tym samym do rozwoju stanów zapalnych.

Stała obecność niektórych produktów spożywczych w naszym menu także może wpłynąć niekorzystnie na prawidłową pracę trzustki. Chcąc uniknąć poważnych konsekwencji zdrowotnych, powinniśmy ograniczyć do minimum lub całkowicie zrezygnować z tłustych i ciężkostrawnych potraw oraz wysokoprzetworzonej żywność.

Pamiętajmy, że regularne sięganie po produkty zawierające znaczne ilości cukru, soli, rafinowanej białej mąki i utwardzonych tłuszczów szkodzi trzustce. Białe pieczywo, makarony, słodkie przekąski powodują wahania stężenia insuliny we krwi, co wpływa niekorzystnie na pracę tego narządu gruczołowego.

Eksperci z Medycznego Centrum Uniwersytetu Maryland ostrzegają, że jedzenie czerwonego mięsa zawierającego sporo tłuszczów nasyconych może zaburzać prawidłową pracę trzustki. Trójglicerydy obecne w bekonie i szynce zwiększają ryzyko rozwoju stanu zapalnego trzustki.

W profilaktyce chorób trzustki istotne jest też jedzenie posiłków o odpowiednich porach i w rozsądnych ilościach. W naszej diecie powinny znaleźć się takie produkty jak ryby morskie, chude mięso, fasola, tofu, nienasycone kwasy tłuszczowe, zielona herbata, kurkuma, szpinak, brokuły, winogrona, wiśnie i borówki.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić