Najgorszy dodatek do rosołu. Unikaj jak ognia
Rosół to jedna z ulubionych zup Polaków. Jest niezwykle zdrowa, a przygotowana na bazie naturalnych produktów wspomaga naszą odporność i wpływa kojąco na nasz układ pokarmowy. To także źródło cennego kolagenu, który jest doskonałym remedium na ból stawów. Niestety niektóre popularne dodatki mogą wszystko zepsuć i pozbawić zupę cennych właściwości prozdrowotnych. Jakich należy unikać?
Rosół - tradycyjna polska zupa przygotowana na bazie mięsa, świeżych warzyw i aromatycznych przypraw to prawdziwy przysmak ceniony nie tylko ze względu na smak, ale i pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Znajdziemy w niej bogactwo witamin, składników mineralnych i prozdrowotnych związków. Rosół poleca się pić w celu wzmocnienia odporności, zupa ta rozgrzewa, działa przeciwzapalnie, pomaga też przy katarze i bólu gardła. Przygotowując rosół, należy pamiętać, by postawić na najwyższej jakości naturalne składniki, bo tylko wtedy zupa będzie mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
"Jest niemożliwe". Smutne ujęcia z Tatr
Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk czy natka pietruszki – to przyprawy, które podkreślą smak zupy. A jakich dodatków do rosołu należy unikać? Przede wszystkim popularnej ‘’jarzynki", w którym znajdziemy nie tylko glutaminian sodu, ale też konserwanty, sztuczne barwniki i wzmacniacze smaku. To prawda, że ‘’jarzynka’’ wzmacnia smak i nadaje potrawie mocny zapach, ale niestety wpływa negatywnie na właściwości zdrowotne wywaru.
Glutaminian sodu, czyli sól sodowa kwasu glutaminowego jest popularnym dodatkiem do wysokoprzetworzonej żywności. Składnik ten znajdziemy w zupkach chińskich, daniach instant, sosach w proszku, chipsach czy gotowych sosach do sałatek.
Na etykiecie znajdziemy go pod symbolem E621, dlatego warto wybierać produkty, które nie mają go w swoim składzie. Niektóre badania wskazują, że nadmiar tego związku może powodować bóle głowy i brzucha.
W przypadku niektórych osób może też przyczyniać się do pojawienia się zmian na skórze, takich jak pokrzywka. Badacze podejrzewają, że glutaminian sodu może zwiększać ryzyko rozwoju zmian w mózgu i choroby Alzheimera.