Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Najgorszy gatunek ryby. Naszpikowana rtęcią, ołowiem i kadmem

236

Ryby można śmiało zaliczyć do jednych z najzdrowszych produktów spożywczych. Jak się okazuje, nie wszystkie gatunki powinny występować w naszym codziennym jadłospisie. Dowiedz się, które z nich lepiej omijać szeroki łukiem.

Najgorszy gatunek ryby. Naszpikowana rtęcią, ołowiem i kadmem
Tilapia zawiera największe ilości ciężkich metali takich jak ołów, rtęć i kadm (Licencjodawca, Oleg Elkov)

Tilapia

Niestety warunki, w jakich hodowany jest ten gatunek ryb, pozostawia wiele do życzenia. Z danych, jakimi dysponuje Morski Instytut Rybacki, wynika, że Tilapia w porównaniu z innymi rybami zawiera największe ilości ciężkich metali takich jak ołów, rtęć i kadm. Te substancje zaburzają prawidłową pracę układu nerwowego, wpływają niekorzystnie na kondycję narządów słuchu i wzroku, nerek, wątroby, płuc, a także podnoszą ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Poza tym w tilapii występują znikome ilości cennych dla naszego organizmu składników odżywczych.

Flądra

Flądra nazywana także płastugą to ryba najczęściej występująca w ujściach rzek i morskich wodach. Można ją rozpoznać po płaskim kształcie. Jej niesymetryczna budowa ciała wynika z tego, że flądry spoczywają na dnie, leżąc na boku i w ten sposób się przemieszczają. Warunki, w jakich przebywają, sprawiają, że w ich mięsie znajdują się szkodliwe dla nas substancje. Jedną z nich jest iperyt występujący na dnie Morza Bałtyckiego, który pochodzi z okresu II wojny światowej.

Ryba maślana

Do ryb maślanych można zaliczyć taki gatunki jak oilfish, kostropak, rudderfish, i escolar. W niektórych z nich można znaleźć woski, których nadmiar wywołuje biegunki, ból brzucha i wymioty. Tego rodzaju dolegliwości pojawiają się zazwyczaj trzy godziny po spożyciu, ale na szczęście ustępują po upływie 24 godzin.

Makrela

Wprawdzie makrela uchodzi za jedną z najzdrowszych ryb, ale jeśli po złowieniu jest przechowywana w zbyt wysokiej temperaturze, może zawierać skombrotoksynę. Zbyt wysokie stężenie tej substancji wywołuje takie dolegliwości jak wymioty, kołatanie serca, problemy skórne, wzmożone pragnienie i osty ból głowy. Żeby tego uniknąć, makrela po wyciągnięciu z wody powinna zostać od razu zmrożona.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 18.01.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Grób Voita i Horowianki celowo zdewastowany? Turysta pokazał zdjęcia
Pociąg pędził prawie 300 km/h. 40-latek jechał między wagonami
"Smok Kampinoski". Niezwykły okaz w Parku Narodowym
Wprowadzono wysokie opłaty w polskich górach. Zła wiadomość dla narciarzy
Kontrowersyjne oświadczenie nt. sprzętu WOŚP. Prawniczka: nie mają mocy prawnej
Zagrożenie zdrowia i życia. Rodzina błaga o pomoc w odnalezieniu 22-latki
Nowy kalendarz ferii zimowych. "Ceny spadną"
Dramatyczna akcja służb na Podkarpaciu. Przysypany mężczyzna
Seniorzy masowo tracą pieniądze. Myślą, że idą na bezpłatne badania
Iga Świątek zagra w kolejnej rundzie. Teraz mecz z Niemką
Chleb ze smalcem za 25, kiełbasa za 30. Ceny w Zakopanem
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić