Najgorszy gatunek ryby. Naszpikowana rtęcią, ołowiem i kadmem

Ryby można śmiało zaliczyć do jednych z najzdrowszych produktów spożywczych. Jak się okazuje, nie wszystkie gatunki powinny występować w naszym codziennym jadłospisie. Dowiedz się, które z nich lepiej omijać szeroki łukiem.

Tilapia zawiera największe ilości ciężkich metali takich jak ołów, rtęć i kadmTilapia zawiera największe ilości ciężkich metali takich jak ołów, rtęć i kadm
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Oleg Elkov

Tilapia

Niezwykły jarmark świąteczny. Mimo 30 st. C, cztery razy dziennie pada tu śnieg

Niestety warunki, w jakich hodowany jest ten gatunek ryb, pozostawia wiele do życzenia. Z danych, jakimi dysponuje Morski Instytut Rybacki, wynika, że Tilapia w porównaniu z innymi rybami zawiera największe ilości ciężkich metali takich jak ołów, rtęć i kadm. Te substancje zaburzają prawidłową pracę układu nerwowego, wpływają niekorzystnie na kondycję narządów słuchu i wzroku, nerek, wątroby, płuc, a także podnoszą ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Poza tym w tilapii występują znikome ilości cennych dla naszego organizmu składników odżywczych.

Flądra

Flądra nazywana także płastugą to ryba najczęściej występująca w ujściach rzek i morskich wodach. Można ją rozpoznać po płaskim kształcie. Jej niesymetryczna budowa ciała wynika z tego, że flądry spoczywają na dnie, leżąc na boku i w ten sposób się przemieszczają. Warunki, w jakich przebywają, sprawiają, że w ich mięsie znajdują się szkodliwe dla nas substancje. Jedną z nich jest iperyt występujący na dnie Morza Bałtyckiego, który pochodzi z okresu II wojny światowej.

Ryba maślana

Do ryb maślanych można zaliczyć taki gatunki jak oilfish, kostropak, rudderfish, i escolar. W niektórych z nich można znaleźć woski, których nadmiar wywołuje biegunki, ból brzucha i wymioty. Tego rodzaju dolegliwości pojawiają się zazwyczaj trzy godziny po spożyciu, ale na szczęście ustępują po upływie 24 godzin.

Makrela

Wprawdzie makrela uchodzi za jedną z najzdrowszych ryb, ale jeśli po złowieniu jest przechowywana w zbyt wysokiej temperaturze, może zawierać skombrotoksynę. Zbyt wysokie stężenie tej substancji wywołuje takie dolegliwości jak wymioty, kołatanie serca, problemy skórne, wzmożone pragnienie i osty ból głowy. Żeby tego uniknąć, makrela po wyciągnięciu z wody powinna zostać od razu zmrożona.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Niemowlę w szpitala. Okrutni rodzice zatrzymani
Niemowlę w szpitala. Okrutni rodzice zatrzymani
Rosjanie piszą o trotylu. Wskazano siłę eksplozji
Rosjanie piszą o trotylu. Wskazano siłę eksplozji
Szła przy A1 w kapciach. Zareagowali natychmiast
Szła przy A1 w kapciach. Zareagowali natychmiast
Nie żyje bohater Ukrainy. Zginął w katastrofie
Nie żyje bohater Ukrainy. Zginął w katastrofie
Patrzyła, jak córka zabiera cudzą choinkę. Wysłała list. "Wstyd"
Patrzyła, jak córka zabiera cudzą choinkę. Wysłała list. "Wstyd"
Trump krytykuje ujawnienie zdjęć Billa Clintona z Ghislaine Maxwell. "Straszne"
Trump krytykuje ujawnienie zdjęć Billa Clintona z Ghislaine Maxwell. "Straszne"
Kuriozalny wywiad. Wpadka rosyjskiej dziennikarki
Kuriozalny wywiad. Wpadka rosyjskiej dziennikarki
Ujawnili partnerkę patriarchy Cyryla. Jest z nim od 50 lat
Ujawnili partnerkę patriarchy Cyryla. Jest z nim od 50 lat
Kupowali choinkę, dostali mandat. Wszystko nagrał. "Żenada"
Kupowali choinkę, dostali mandat. Wszystko nagrał. "Żenada"
Pogoda na Sylwestra. Polacy szykujcie się
Pogoda na Sylwestra. Polacy szykujcie się
Czarny scenariusz dla Ukrainy. "Sytuacja może stać się krytyczna"
Czarny scenariusz dla Ukrainy. "Sytuacja może stać się krytyczna"
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada