Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Najgorszy gatunek ryby. Naszpikowana rtęcią, ołowiem i kadmem

236

Ryby można śmiało zaliczyć do jednych z najzdrowszych produktów spożywczych. Jak się okazuje, nie wszystkie gatunki powinny występować w naszym codziennym jadłospisie. Dowiedz się, które z nich lepiej omijać szeroki łukiem.

Najgorszy gatunek ryby. Naszpikowana rtęcią, ołowiem i kadmem
Tilapia zawiera największe ilości ciężkich metali takich jak ołów, rtęć i kadm (Licencjodawca, Oleg Elkov)

Tilapia

Niestety warunki, w jakich hodowany jest ten gatunek ryb, pozostawia wiele do życzenia. Z danych, jakimi dysponuje Morski Instytut Rybacki, wynika, że Tilapia w porównaniu z innymi rybami zawiera największe ilości ciężkich metali takich jak ołów, rtęć i kadm. Te substancje zaburzają prawidłową pracę układu nerwowego, wpływają niekorzystnie na kondycję narządów słuchu i wzroku, nerek, wątroby, płuc, a także podnoszą ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Poza tym w tilapii występują znikome ilości cennych dla naszego organizmu składników odżywczych.

Flądra

Flądra nazywana także płastugą to ryba najczęściej występująca w ujściach rzek i morskich wodach. Można ją rozpoznać po płaskim kształcie. Jej niesymetryczna budowa ciała wynika z tego, że flądry spoczywają na dnie, leżąc na boku i w ten sposób się przemieszczają. Warunki, w jakich przebywają, sprawiają, że w ich mięsie znajdują się szkodliwe dla nas substancje. Jedną z nich jest iperyt występujący na dnie Morza Bałtyckiego, który pochodzi z okresu II wojny światowej.

Ryba maślana

Do ryb maślanych można zaliczyć taki gatunki jak oilfish, kostropak, rudderfish, i escolar. W niektórych z nich można znaleźć woski, których nadmiar wywołuje biegunki, ból brzucha i wymioty. Tego rodzaju dolegliwości pojawiają się zazwyczaj trzy godziny po spożyciu, ale na szczęście ustępują po upływie 24 godzin.

Makrela

Wprawdzie makrela uchodzi za jedną z najzdrowszych ryb, ale jeśli po złowieniu jest przechowywana w zbyt wysokiej temperaturze, może zawierać skombrotoksynę. Zbyt wysokie stężenie tej substancji wywołuje takie dolegliwości jak wymioty, kołatanie serca, problemy skórne, wzmożone pragnienie i osty ból głowy. Żeby tego uniknąć, makrela po wyciągnięciu z wody powinna zostać od razu zmrożona.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić