Chyba każdy z nas doskonale zdaję sobie sprawę, że nadmierne sięganie po alkohol stopniowo wyniszcza naszą wątrobę i może doprowadzić do stłuszczenia, zapalenia, a nawet marskości tego niezwykle istotnego organu. Napoje zawierające procenty wpływają również niekorzystnie na mózg, serce, trzustkę i nerki. Kolejnym zagrożeniem, jakie niesie ze sobą nadmiar alkoholu, jest zaburzona praca naszych jelit. Od ich dobrej kondycji i prawidłowej flory bakteryjnej zależy funkcjonowanie układu immunologicznego.
Stała obecność alkoholu w naszym codziennym jadłospisie powoduje uszkodzenie mikrobiomu jelitowego, przez co jesteśmy bardziej narażeni na pojawienie różnego rodzaju schorzeń i infekcji. Poza tym alkohol sprawia, że gorzej radzimy sobie ze zwalczaniem bakterii i wirusów, które zaatakowały nasz organizm. W układ odpornościowy najsilniej uderzają napoje procentowe zawierające znaczne ilości cukru. Dotyczy to m.in. likierów i słodkich drinków. Żywność bogata w cukier również zaburza prawidłową produkcję i działanie komórek odpornościowych w organizmie. Warto mieć świadomość, że alkohol wykazuje silne właściwości moczopędne, dlatego może prowadzić do odwodnienia.
Zbyt mała ilość wody w organizmie także osłabia odporność i wywołuje takie dolegliwości jak bóle i zawroty głowy, zmęczenie, brak energii oraz wzmożone pragnienie. Żeby uniknąć tego typu problemów zdrowotnych, należy codziennie spożywać przynajmniej dwa litry wody. Należy o tym pamiętać, zwłaszcza jeśli zdarzyło nam się sięgnąć po alkohol. Jeżeli chcemy podnieść odporność naszego organizmu, powinniśmy do naszej diety włączyć również świeży sok wyciśnięty z cytryny, herbatę z kurkumy, imbiru, liści mięty, korzenia lukrecji i rumianku oraz produkty bogate w cynk, witaminę C i D, beta-karoten, białko i probiotyki.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.