Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Bogdan Kicka
Bogdan Kicka | 

Najgorszy olej. Wyniszcza jelita, trzustkę, wątrobę

22

Ten olej jest niezwykle popularny i szeroko stosowany nie tylko w przemyśle energetycznym i kosmetycznym, ale także w produkcji żywności. Niestety, mało kto zdaje sobie sprawę, że jego spożywanie może być bardzo szkodliwe dla zdrowia. Jak się okazuje, niszczy kluczowe narządy: jelita, trzustkę i wątrobę.

Najgorszy olej. Wyniszcza jelita, trzustkę, wątrobę
Unikaj tego oleju (Licencjodawca)

Problem etyczności pozyskiwania oleju palmowego jest znany od dawna. Proces ten wiąże się z wycinką lasów deszczowych i niszczeniem naturalnych ekosystemów. Proces produkcji oleju palmowego prowadzi także do łamania praw człowieka na terenach uprawnych i brutalnego traktowania dzikich zwierząt.

W obliczu rosnącego popytu na olej palmowy, jego etyczność została zakwestionowana. Dlatego konieczne jest edukowanie konsumentów na temat metod pozyskiwania oleju palmowego i ich skutków.

Olej palmowy wcale nie taki zdrowy

Producenci żywności chętnie mówią o przeciwutleniających właściwościach oleju palmowego. Musimy jednak pamiętać, że mowa tu o surowym oleju. Niestety, olej dostępny w sklepach zawiera groźne dla zdrowia substancje, takie jak glicydowe estry kwasów tłuszczowych i izomery trans kwasów tłuszczowych, które mają właściwości rakotwórcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Gdzie wylać olej po smażeniu? Tłuszcz nie powinien trafić do zlewu lub toalety

Izomery trans powodują szereg problemów zdrowotnych: przyczyniają się do miażdżycy, podwyższają poziom cholesterolu HDL i jednocześnie obniżają LDL, zwiększają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i zawału serca, prowadzą do otyłości trzewnej, a także obniżają wrażliwość na insulinę, co może prowadzić do cukrzycy typu 2. Ponadto hamują działanie enzymów odpowiedzialnych za produkcję kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Największe szkody olej palmowy wyrządza jednak w układzie pokarmowym, uszkadzając wątrobę, trzustkę i jelita.

Mimo tych zagrożeń, producenci żywności wciąż dodają olej palmowy do swoich produktów. Znajdujemy go w kremach do smarowania, czekoladach, pieczywie, gotowych daniach, lodach, batonach, chipsach i zupkach chińskich. Jest on obecny również w niektórych kosmetykach. Dlatego tak ważne jest, aby dokładnie czytać etykiety produktów i wybierać te, które nie zawierają oleju palmowego.

Badania nad olejem palmowym podkreślają zarówno jego wszechstronne zastosowanie i znaczenie ekonomiczne, jak i negatywne konsekwencje dla zdrowia i środowiska. Wyzwania związane z produkcją tego oleju prowadzą do ciągłej debaty na temat zrównoważonego rozwoju i poszukiwania bardziej ekologicznych alternatyw.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Jeździsz samochodem? Do tych miast lepiej się nie wybieraj
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić