Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Najgorszy rodzaj mięsa. Zapycha tętnice cholesterolem

66

Nie tylko dietetycy i lekarze, a również Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) od dawna przestrzegają przed nadmiernym spożywaniem mięsa. Dotyczy to zwłaszcza tłustego i smażonego czerwonego mięsa oraz przetworzonych produktów mięsnych. Dowiedz się, dlaczego warto je ograniczyć do minimum lub całkowicie z nich zrezygnować.

Najgorszy rodzaj mięsa. Zapycha tętnice cholesterolem
Tych mięs unikaj (via Getty Images)

Z badań opublikowanych na łamach czasopisma "The American Journal of Clinical Nutrition" wynika, że spożywanie takich produktów jak: kiełbasa, smażony boczek, pasztet, konserwy mięsne, szynka i parówki znacznie zwiększa ryzyko schorzeń układu sercowo-naczyniowego.

Najgorszy rodzaj mięsa. Zapycha tętnice cholesterolem

Do takich wniosków doszli kanadyjscy naukowcy z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie i z kilku innych uczelni. Analiza obejmowała okres 9 lat i dotyczyła danych medycznych 134 297 osób pochodzących z 21 krajów w tym RPA, Brazylii, Rosji, Kanady i Szwecji. Zdaniem ekspertów zjedzenie więcej niż trzech porcji białego mięsa lub nieprzetworzonego czerwonego mięsa w ciągu tygodnia nie wiąże się z bardzo wysokim prawdopodobieństwem pojawienia się poważnych problemów kardiologicznych.

Z kolei spożycie więcej niż dwóch porcji przetworzonego mięsa na tydzień może przyczynić się do rozwoju chorób układu krążenia, a nawet do przedwczesnej śmierci. Wyniki badań potwierdziły wcześniejsze doniesienia na temat przetworzonych produktów mięsnych. Stała obecność tego typu żywności w codziennym menu podnosi stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, zwiększając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy, zakrzepicy, zawału serca i udaru mózgu.

Jak się okazuje, nie tylko tłuszcze nasycone, które zaburzają równowagę lipidową, wpływają niekorzystnie na nasze zdrowie. Naukowcy zaznaczyli, że prawie tyle samo kwasów tłuszczowych nasyconych znajdziemy w nieprzetworzonym, jak i w przetworzonym mięsie. Te produkty znacznie różnią się zawartością konserwantów. Duża ilości azotanów obecnych w przetworzonym mięsie jest jednym z czynników ryzyka wystąpienia dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego i oddechowego.

Pamiętajmy, że nadmierne spożywanie parówek, salami czy kiełbas przyczynia się również do rozwoju komórek nowotworowych w żołądku i w jelicie grubym.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić