pogoda
Warszawa
11°
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Najgorszy rodzaj mięsa. Zapycha tętnice cholesterolem

66

Nie tylko dietetycy i lekarze, a również Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) od dawna przestrzegają przed nadmiernym spożywaniem mięsa. Dotyczy to zwłaszcza tłustego i smażonego czerwonego mięsa oraz przetworzonych produktów mięsnych. Dowiedz się, dlaczego warto je ograniczyć do minimum lub całkowicie z nich zrezygnować.

Najgorszy rodzaj mięsa. Zapycha tętnice cholesterolem
Tych mięs unikaj (via Getty Images)

Z badań opublikowanych na łamach czasopisma "The American Journal of Clinical Nutrition" wynika, że spożywanie takich produktów jak: kiełbasa, smażony boczek, pasztet, konserwy mięsne, szynka i parówki znacznie zwiększa ryzyko schorzeń układu sercowo-naczyniowego.

Najgorszy rodzaj mięsa. Zapycha tętnice cholesterolem

Do takich wniosków doszli kanadyjscy naukowcy z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie i z kilku innych uczelni. Analiza obejmowała okres 9 lat i dotyczyła danych medycznych 134 297 osób pochodzących z 21 krajów w tym RPA, Brazylii, Rosji, Kanady i Szwecji. Zdaniem ekspertów zjedzenie więcej niż trzech porcji białego mięsa lub nieprzetworzonego czerwonego mięsa w ciągu tygodnia nie wiąże się z bardzo wysokim prawdopodobieństwem pojawienia się poważnych problemów kardiologicznych.

Z kolei spożycie więcej niż dwóch porcji przetworzonego mięsa na tydzień może przyczynić się do rozwoju chorób układu krążenia, a nawet do przedwczesnej śmierci. Wyniki badań potwierdziły wcześniejsze doniesienia na temat przetworzonych produktów mięsnych. Stała obecność tego typu żywności w codziennym menu podnosi stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, zwiększając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy, zakrzepicy, zawału serca i udaru mózgu.

Jak się okazuje, nie tylko tłuszcze nasycone, które zaburzają równowagę lipidową, wpływają niekorzystnie na nasze zdrowie. Naukowcy zaznaczyli, że prawie tyle samo kwasów tłuszczowych nasyconych znajdziemy w nieprzetworzonym, jak i w przetworzonym mięsie. Te produkty znacznie różnią się zawartością konserwantów. Duża ilości azotanów obecnych w przetworzonym mięsie jest jednym z czynników ryzyka wystąpienia dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego i oddechowego.

Pamiętajmy, że nadmierne spożywanie parówek, salami czy kiełbas przyczynia się również do rozwoju komórek nowotworowych w żołądku i w jelicie grubym.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Potrącił 13-latkę na hulajnodze. Teraz czekają go poważne konsekwencje
Nawet 55 mm deszczu. IMGW ostrzega mieszkańców tych regionów
Atletico Madryt triumfuje. Real Valladolid nie ma powodów do świętowania
Zapraszają tylko mężczyzn. Burza w komentarzach
Wrócił "gołębiarz". Ludzie są bezradni
Pijani rodzice przewozili małe dzieci. On miał ponad dwa promile, ona prawie dwa
Rosyjska flota cieni przemyca broń. Interpol wskazuje w czyje ręce trafia
700 mln funtów. Tak firma zarabia na migrantach
Krok od tragedii na drodze. Nagranie ze służbą drogową z Pomorza
Rzym w stanie najwyższej gotowości. Przygotowania do pogrzebu Franciszka
Tak zarabia kontroler w MPK Łódź. Budują domy, pływają na Karaiby
5-latek wyszedł z przedszkola i wsiadł do pociągu. Pojechał do innego miasta
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić