Z ziemniaków można zrobić frytki, puree, placki lub kotlety ziemniaczane albo po prostu ugotować, posypać koperkiem i położyć na talerzu obok mięsnej potrawy lub rybnego przysmaku. Podczas letnich upałów ziemniaki będą też doskonałym dodatkiem do chłodnika.
Główną zaletą ziemniaków jest to, że łatwo i szybko możemy przygotować z nich pyszną potrawę. Poza tym ziemniaki są bogatym źródłem potasu, magnezu, białka, błonnika pokarmowego oraz innych cennych dla organizmu witamin i składników mineralnych. Dzięki ich zawartości regulują ciśnienie krwi i pracę nerek, poprawiają przemianę materii oraz dodają nam energii.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Ale uwaga! Jak wynika z badań, ziemniaki mogą negatywnie wpływać na naszą kondycję zdrowotną jeżeli będą trzymane w niewłaściwym miejscu. Naukowcy twierdzą, że przechowywanie ziemniaków w lodówce, wcale nie podniesie ich walorów zdrowotnych, a wręcz przeciwnie.
Ziemniaki zawierają skrobię, która pod wpływem niskiej temperatury zmienia się w cukier. Kartofle wyjęte z lodówki i poddane obróbce termicznej, np. smażone lub pieczone, mogą być rakotwórcze. Jest to spowodowane tym, że cukier w ziemniakach łączy z kwasem asparaginowym. Na skutek tej reakcji chemicznej powstaje akrylamid posiadający kancerogenne właściwości.
Żeby uniknąć ryzyka rozwoju chorób nowotworowych, ziemniaki należy przechowywać w ciemnym miejscu. Najlepiej, żeby to była piwnica lub spiżarnia, gdzie temperatura otoczenia nie jest wysoka, ale też nie tak niska jak w naszych lodówkach.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.