W przypadku każdego typu nowotworu liczy się czas. Im wcześniej zostanie wykryta choroba, tym większe szanse na całkowite wyleczenie i uratowanie życia pacjentowi. Niestety, niektóre nowotwory nie manifestują wyraźnych objawów, przez co często są diagnozowane przypadkiem lub wtedy, kiedy są już na zaawansowanych stadium.
Jednym z takich nowotworów jest rak płuc - główny zabójca Polaków. Jest agresywny, szybko zajmuje organizm i daje przerzuty do innych narządów. Głównym czynnikiem ryzyka rozwoju tego typu raka jest palenie tytoniu. Narażeni są też bierni palacze, a także osoby żyjące w miejscach o wysokim stopniu zanieczyszczenia powietrza. Zagrożenie stanowi też długotrwała ekspozycja na działanie pierwiastków promieniotwórczych. Wysoce szkodliwe są również azbest i arsen. Do pierwszych objawów taka płuc zaliczamy: utrzymujący się kaszel, krwioplucie, chrypkę, problemy z przełykaniem oraz ból w klatce piersiowej.
Zobacz także: Pojawia się, gdy śpisz. To znak, że rak wyniszcza ciało
Na liście nowotworów najtrudniejszych do zdiagnozowania znajduje się również rak jelita grubego. I chociaż rozwija się przeważnie u osób po 50. roku życia, to lekarze zauważają, że coraz częściej diagnozowany jest również u młodszych pacjentów, nawet przed czterdziestką.
Do głównych czynników zwiększających ryzyko rozwoju raka możemy zaliczyć: nadwagę, otyłość, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów, brak aktywności fizycznej, dieta bogata w wysokoprzetworzoną żywność i duże ilości cukru oraz czerwonego mięsa. Ryzyko może wzrastać również u osób przyjmujących niektóre leki, w tym w szczególności immunosupresyjne. Wśród głównych objawów raka jelita grubego wymienia się: anemię, krwawienie z przewodu pokarmowego, zaparcia, zmiana rytmu wypróżnień oraz konsystencji stolca, a także obecność krwi w kale.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Trzecim nowotworem diagnozowanym często przypadkiem jest rak żołądka. U chorych pojawia się zgaga, nudności, wzdęcia, bóle brzucha, nieuzasadniona utrata masy ciała, smoliste stolce czy krwawienie z przewodu pokarmowego. Ryzyko rozwoju raka żołądka zwiększa: palenie papierosów, nadwaga i otyłość, dieta obfitująca w produkty słone, wysokoprzetworzone, smażone, wędzone i konserwowane związkami azotowymi. Za ten rodzaj raka mogą też odpowiadać predyspozycje genetyczne czy infekcja Helicobacter pylori.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.