Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Dominika Mika
Dominika Mika | 
aktualizacja 

Najgorszy wybór na śniadanie. Osłabia mózg

5

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne jest jednak nie tylko to, żeby je zjeść. Ogromne znaczenie ma również to, co wyląduje na naszym talerzu. Badania pokazują, że niezdrowe śniadania są w stanie osłabić mózg na cały dzień.

Najgorszy wybór na śniadanie. Osłabia mózg
Tosty nie są najlepszym wyborem na śniadanie (Getty Images, .)

Jak śniadanie wpływa na sprawność mózgu?

Produkty żywnościowe, które zjemy jako pierwsze po przebudzeniu wywierają wpływ na funkcjonowanie mózgu oraz metabolizm. Do takich wniosków doszli badacze, którzy przeprowadzili badania na Uniwersytecie Macquarie w Sydney.

W tym celu przeprowadzono eksperyment, w którym wzięło udział 1000 zdrowych osób. Osoby te zostały podzielone na trzy grupy. Każda z nich zjadała inne śniadanie.

Pierwsza grupa zaczynała dzień od niezdrowych produktów pełnych tłuszczu. Były to tosty popijane czekoladowym koktajlem. Posiłki w dwóch pozostałych grupach, choć były podobne, to zawierały więcej składników odżywczych oraz miały o połowę mniejsze porcje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Prosty przepis na pyszne bułki. Przygotujesz je błyskawicznie

Wyniki badań

Uczestnicy rozwiązywali testy sprawdzające zapamiętywanie i uczenie się zarówno przed spożyciem posiłku, jak i po jego zakończeniu. Osoby, które zjadały najmniej wartościowe śniadania, wypadły na teście najgorzej.

Wyniki tych badań opublikowano w "The Conversation". Ich kierownik – Dominic Train zauważył, że niezdrowe śniadanie podwyższyło poziom cukru we krwi i wpłynęło negatywnie na funkcje poznawcze oraz zdolność zapamiętywania.

Do podobnych wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu w Oksfordzie. Ich wnioski pojawiły się w "The American Journal of Clinical Nutrition".

W tym eksperymencie wzięło udział 16 mężczyzn w wieku 19-28 lat. Przez pięć kolejnych dni podawano im wybrane produkty żywnościowe.

Pierwsza grupa spożywała posiłki o niskiej zawartości węglowodanów, druga o wysokiej zawartości węglowodanów, natomiast trzecia zjadała zdrowe i zbilansowane śniadania.

Osoby, które spożywały tłuste posiłki miały o 44 proc. więcej tłuszczu w krwiobiegu niż uczestnicy, którzy w tym czasie spożywali zdrowsze wersje śniadań.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Chleb ze smalcem za 25, kiełbasa za 30. Ceny w Zakopanem
Zaginęła prawniczka z Lublina. Rodzina zwróciła się z apelem do kierowców
Termin mija w niedzielę. Koniec TikToka w USA
Jeździsz samochodem? Do tych miast lepiej się nie wybieraj
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić