Czerwone mięso czynnikiem ryzyka
Wyniki badań opublikowanych w 2022 r. w Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology (czasopiśmie American Heart Association), sugerują, że czerwone mięso może być - po dotarciu do jelit - przetwarzane inaczej niż pozostały pokarm.
Zespół naukowców pracował z ok. 4000 osobami, których średni wiek wynosił 73 lata. W trakcie badania analizowano ich historię medyczną, biomarkery krwi i nawyki żywieniowe.
Szczególną uwagę poświęcono próbkom krwi zebranych na czczo. Szukano w nich kilku biomarkerów, które są powiązane ze spożyciem czerwonego mięsa - w tym biomarkerów zwanych TMAO, gamma-butyrobetainą i krotonobetainą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Następnie porównano uzyskane z krwi informacje z kwestionariuszami dietetycznymi uczestników, sprawdzając, jakie zwierzęce źródła pokarmu konsumowali.
Badanie wykazało, że uczestnicy, którzy jedli więcej mięsa czerwonego są narażeni na znacznie większe ryzyko rozwoju miażdżycowej choroby sercowo-naczyniowej. U tych, którzy żywili się rybami, drobiem i jajami, nie zauważono istotnego podwyższenia ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Co dzieje się w jelitach po spożyciu czerwonego mięsa?
Co zwiększone ryzyko chorób układu krążenia ma wspólnego z jelitami? Naukowcy wskazali na kilka konkretnych biomarkerów, które mogą sugerować, że odpowiedzią jest sposób, w jaki czerwone mięso i jelita wchodzą ze sobą w interakcje.
W próbkach krwi uczestników naukowcy zmierzyli poziomy metabolitów. Odkryli podwyższone poziomy biomarkerów czerwonego mięsa, takich jak TMAO.
Te metabolity – w szczególności właśnie TMAO – zostały wyprodukowane przez bakterie jelitowe podczas trawienia czerwonego mięsa, które zawiera duże ilości substancji chemicznej zwanej L-karnityną.
Uważa się, że wzrost TMAO i innych powiązanych metabolitów znalezionych w próbkach krwi uczestników odgrywa rolę w zwiększaniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Naukowcy zasugerowali, że te metabolity jelitowe wpływają na poziom cukru we krwi i stany zapalne w organizmie, co może odgrywać rolę w znanym związku między spożywaniem czerwonego mięsa a problemami sercowo-naczyniowymi.
Czytaj także: Najgorsze dla stawów? Wskazują konkretne warzywa
Cukier we krwi i stany zapalne mogą mieć więc większe znaczenie dla zdrowia serca, niż myślano dotychczas.
"Nie skupiajmy się na tłuszczach"
Współautor badania - Meng Wang, doktor habilitowany w Friedman School of Nutrition Science and Policy na Uniwersytecie Tufts – twierdzi, że potrzebne są dalsze badania, aby w pełni zrozumieć ten związek.
Potrzebne są wysiłki badawcze, aby lepiej zrozumieć potencjalne skutki zdrowotne L-karnityny i innych substancji w czerwonym mięsie, np. takich jak żelazo hemowe, które jest związane z cukrzycą typu 2. Nie powinniśmy skupiać się tylko na zagrożeniu płynącym ze spożywania tłuszczów nasyconych - powiedział.
Czytaj także: Usuwa toksyny z organizmu. Skarb dla jelit
Ograniczenia badania
Czy więc czerwone mięso powinno być powodem do niepokoju?
Wyniki badania wskazują, że jelita mogą zawierać potencjalne wskazówki dotyczące tego, jak nasze organizmy reagują na czerwone mięso i dlaczego spożywanie czerwonego mięsa może być tak blisko związane z problemami ze zdrowiem układu sercowo-naczyniowego.
Badanie miało jednak pewne ograniczenia, które mogły wpłynąć na wyniki. Po pierwsze, uczestnicy sami informowali o swoim jadłospisie, co oznacza, że po drodze mogły się zdarzyć błędy poznawcze lub komunikacyjne.
Po drugie, badanie miało charakter obserwacyjny, a jego wyniki nie opisują dokładnego związku przyczynowo-skutkowego między jedzeniem czerwonego mięsa a chorobami sercowo-naczyniowymi. Nie tłumaczą też tego, w jaki sposób można bezpośrednio wpływać na związki wytwarzane przez drobnoustroje jelitowe.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.