Naukowcy z Harvardu zbadali prozdrowotne właściwości warzyw i owoców. Z badania wynika, że niektóre gatunki skuteczniej obniżają ryzyko rozwoju komórek rakowych w naszym organizmie.
Są to rośliny, które zawierają największą ilość antyoksydantów, polifenoli, fitosteroli i cennego błonnika pokarmowego. Dzięki tym zdrowym elementom pobudzają układ immunologiczny do walki z różnego rodzaju schorzeniami.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Eksperci z Uniwersytetu Harvarda przeprowadzili badania trwające ok. 30 lat, a ich wyniki zostały opublikowane w prestiżowym magazynie medycznym ''International Journal of Cancer''. W badaniu wzięło udział 180 tys. kobiet będących w przedziale wiekowym od 27 do 59 lat. Na podstawia tej analizy naukowcy przygotowali listę 8 warzyw i owoców, które powinny być obecne na stałe w naszej diecie.
Są to:
- papryka,
- brukselka,
- biały grejpfrut,
- szpinak,
- jarmuż,
- pomidory,
- pomarańcze
- i arbuz.
Zdaniem badaczy im więcej spożywamy tych produktów w ciągu dnia, tym skuteczniej bronimy nasze ciało przed nowotworami. Naukowcy twierdzą, że jedna porcja, czyli ilość mieszcząca się w naszej dłoni to za mało.
Należy zjadać przynajmniej trzy takie porcje w ciągu dnia, dzięki czemu obniżamy ryzyko wystąpienia nowotworu o 14 proc. Natomiast pięć porcji zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju raka o 29 proc., a siedem porcji zmniejsza ryzyko różnych form nowotworów nawet o 42 proc.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.