Ogórki
W świeżych zielonych ogórkach znajdziemy aż 97 proc wody, dzięki czemu skutecznie ugaszą pragnienie podczas upałów. Te warzywa można jeść solo lub dodać je do chłodnika lub zdrowego koktajlu. Poza tym ogórek jest niskokaloryczny i nadaje się do użytku zewnętrznego jako okład, który redukuje obrzęk i siniaki pod oczami.
Sałata
Sałata to kolejne letnie warzywo, które składa się przede wszystkim z wody i nie dostarcza do organizmu zbędnych kalorii. Oczyszcza organizm ze zbędnych produktów przemiany materii, usprawnia metabolizm oraz zawiera cenne witaminy i sole mineralne. Z tego warzywa można przygotować pożywną zupę (sałaciankę) lub zrobić pyszną sałatkę.
Owoce cytrusowe
Podczas najcieplejszych miesięcy w roku nie możemy zapominać także o egzotycznych owocach bogatych w witaminę C. Grejpfruty, cytryny i pomarańcze nie tylko nawadniają nasz organizm, ale również obniżają jego temperaturę. Ponadto woda z sokiem świeżo wyciśniętym z cytrusów pomaga obniżyć cholesterol, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
Cukinia
Cukinia również ma w sobie ponad 90 proc. wody. Poza tym jest lekkostrawna, ma niski indeks glikemiczny i zawiera takie cenne składniki jak kwas foliowy, żelazo, potas, magnez, witamina A, C, K i witaminy z grupy B. Po cukinie powinny sięgać zwłaszcza osoby borykające się z nadwagą i otyłością.
Arbuz
Ten soczysty i orzeźwiający owoc ma w sobie aż 92 proc. wody i nie zawiera zbyt dużej ilości kalorii. Dlatego zimny arbuz powinien znaleźć się na stałe w naszym letnim jadłospisie. Zawartość likopenu i cytruliny sprawia, że regularne sięganie po arbuzy wpływa korzystnie na pracę układu sercowo-naczyniowego.