Marakuja jest źródłem błonnika, witamin C i A, potasu, żelaza, miedzi i magnezu. Co, poza egzotycznym smakiem, ma nam do zaoferowania?
Korzyści zdrowotne z jedzenia marakui
Wsparcie układu pokarmowego. Marakuja jest bogatym źródłem błonnika, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Błonnik odpowiada za uczucie sytości, pomaga w regulacji rytmu wypróżnień i promuje wzrost korzystnej mikroflory jelitowej.
Wzmocnienie układu odpornościowego. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, silnego przeciwutleniacza, który chroni przed działaniem wolnych rodników i zwiększa produkcję białych krwinek, marakuja wzmacnia układ odpornościowy i pomaga walczyć z infekcjami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wsparcie zdrowia serca. Marakuja jest bogata w fitosterole, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. Zawiera również sporo potasu (więcej niż pomidor), który jest minerałem wspomagającym regulację płynów w organizmie, przeciwdziałającym wzrostowi ciśnienia krwi, zmniejszającym ryzyko rozwoju chorób serca i pomagającym utrzymać jego regularny rytm.
Wzmocnienie kości, mięśni i układu nerwowego. Wspomniany wyżej potas wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni, pomaga w zapobieganiu utraty masy kostnej i zapewnia prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych.
Wsparcie zdrowia oczu. Marakuja jest źródłem witaminy A i beta-karotenu, które są kluczowe dla zdrowia oczu. Mogą pomóc w zapobieganiu starzeniu się oczu i zmniejszać ryzyko rozwoju zaćmy lub degeneracji plamki żółtej.
Marakuja jest stosunkowo niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. Prawie ¼ jej zawartości stanowią jednak węglowodany, z czego połowa to cukry proste – diabetycy nie powinni jej więc spożywać w nadmiernych ilościach.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.