Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 
aktualizacja 

Najlepsza dla jelit. Pomoże nie tylko na zaparcia

3

Orzeźwiający, słodko-kwaśny smak marakui wspaniale komponuje się z deserami, zbyt często nie jest więc kojarzony ze zdrowiem. Niesłusznie — marakuja, zwana też passiflorą lub "męczennicą lekarską" jest bombą witaminową, której spożywanie przynosi organizmowi ogrom zdrowotnych korzyści. Na stałe powinna wejść do naszych jadłospisów!

Najlepsza dla jelit. Pomoże nie tylko na zaparcia
Jakie właściwości ma marakuja? (Licencjodawca, Yurou Guan,关煜柔)

Marakuja jest źródłem błonnika, witamin C i A, potasu, żelaza, miedzi i magnezu. Co, poza egzotycznym smakiem, ma nam do zaoferowania?

Korzyści zdrowotne z jedzenia marakui

Wsparcie układu pokarmowego. Marakuja jest bogatym źródłem błonnika, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Błonnik odpowiada za uczucie sytości, pomaga w regulacji rytmu wypróżnień i promuje wzrost korzystnej mikroflory jelitowej.

Wzmocnienie układu odpornościowego. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, silnego przeciwutleniacza, który chroni przed działaniem wolnych rodników i zwiększa produkcję białych krwinek, marakuja wzmacnia układ odpornościowy i pomaga walczyć z infekcjami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Grejpfruty i jabłka przeciwdziałają zanikom pamięci na starość. Twój mózg ci podziękuje

Wsparcie zdrowia serca. Marakuja jest bogata w fitosterole, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. Zawiera również sporo potasu (więcej niż pomidor), który jest minerałem wspomagającym regulację płynów w organizmie, przeciwdziałającym wzrostowi ciśnienia krwi, zmniejszającym ryzyko rozwoju chorób serca i pomagającym utrzymać jego regularny rytm.

Wzmocnienie kości, mięśni i układu nerwowego. Wspomniany wyżej potas wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni, pomaga w zapobieganiu utraty masy kostnej i zapewnia prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych.

Wsparcie zdrowia oczu. Marakuja jest źródłem witaminy A i beta-karotenu, które są kluczowe dla zdrowia oczu. Mogą pomóc w zapobieganiu starzeniu się oczu i zmniejszać ryzyko rozwoju zaćmy lub degeneracji plamki żółtej.

Marakuja jest stosunkowo niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. Prawie ¼ jej zawartości stanowią jednak węglowodany, z czego połowa to cukry proste – diabetycy nie powinni jej więc spożywać w nadmiernych ilościach.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Dramatyczny finał
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Chaos na pokładzie. Turystka rozebrała się do naga podczas lotu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić