Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 

Najlepsza polska ryba. Tania, zdrowa i bardzo smaczna

57

Miętus to słodkowodna ryba z rodziny dorszowatych, która na Mazurach uchodzi za lokalny przysmak. Ma białe mięso, jest niemal pozbawiona ości, a jej walory smakowe sprawiają, że zalicza się ją do "złotej dziesiątki najsmaczniejszych ryb". Miętus ceniony jest jednak nie tylko za smak i niską cenę, ale również za wartości odżywcze. Dlaczego warto go jeść?

Najlepsza polska ryba. Tania, zdrowa i bardzo smaczna
Miętus to bogactwo wartości odżywczych (Licencjodawca, Y.Gurevich)

Miętus — składniki odżywcze

Miętus (Lota lota) to słodkowodna ryba z rodziny dorszowatych, która stanowi prawdziwe bogactwo składników odżywczych. W 100 g mięsa tej ryby znajdziemy około 19 g białka, kwasów tłuszczowych omega-3, w tym kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA), witaminę A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, B12), a także minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen oraz cynk.

Dlaczego miętus powinien być elementem naszej diety?

Spożywanie miętusa to inwestycja w nasze zdrowie i samopoczucie. Kluczową rolę odgrywa tu białko, będące fundamentem dla budowy i regeneracji mięśni, a także niezbędnym elementem prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Równie ważne są kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA), które nie tylko obniżają poziom cholesterolu, ale również wspierają pracę mózgu, wpływając korzystnie na naszą koncentrację i pamięć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki

Witamina A, obecna w miętusie, to gwarancja zdrowia naszych oczu, a witaminy z grupy B regulują produkcję hormonów oraz działanie poszczególnych układów, wpływając na naszą energię i witalność.

Selen to nasz sprzymierzeniec w walce z infekcjami, podobnie zresztą jak cynk, który — działając bakteriobójczo — wspomaga odporność i chroni przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas to z kolei minerały, które są fundamentem dla zdrowia naszych kości i zębów, prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego, produkcji energii i równowagi elektrolitowej.

Każdy ze składników odżywczych miętusa wspiera więc nasze zdrowie i samopoczucie.

Jak przyrządzić miętusa?

Miętusa można zjeść usmażonego w panierce (np. z dodatkiem ziemniaków i kapusty) albo upieczonego w mniej tradycyjny sposób (np. z dodatkiem pomarańczy, imbiru i sosu sojowego). Można ugotować go na parze, udusić z warzywami, podać w śmietanowym sosie. Ile gustów, tyle sposobów.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zero wyczucia! Partner Alishy Lehmann rozwścieczył kibiców
Kierowca BMW wyprzedził na pasach. Szybko pożałował
Nie żyje zasłużony policjant. Dariusz Biskup miał 52 lata
Sprawdzi się zamiast tui. Rośnie szybko i cały rok jest zielony
Władze Białegostoku przemówiły po śmierci Kononowicza. Odnieśli się do zarzutów
Zawieszenie broni na Ukrainie. "Putinowi trudno zgodzić się na to"
Publiczna egzekucja w Korei Północnej. Rozstrzelanie i palenie zwłok
To pierwszy taki przypadek. To może być rewolucja w leczeniu
Ambitny plan NASA. Teleskop SPHEREx już zaczął pracę
Ekspert zabrał głos. To koniec ukraińskiej operacji w obwodzie kurskim?
Emocjonujące starcie. Trenerzy PSG i Liverpoolu zabrali głos
Kiedy przycinać budleję Dawida? Nie przegap terminu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić