Miętus — składniki odżywcze
Miętus (Lota lota) to słodkowodna ryba z rodziny dorszowatych, która stanowi prawdziwe bogactwo składników odżywczych. W 100 g mięsa tej ryby znajdziemy około 19 g białka, kwasów tłuszczowych omega-3, w tym kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA), witaminę A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, B12), a także minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen oraz cynk.
Dlaczego miętus powinien być elementem naszej diety?
Spożywanie miętusa to inwestycja w nasze zdrowie i samopoczucie. Kluczową rolę odgrywa tu białko, będące fundamentem dla budowy i regeneracji mięśni, a także niezbędnym elementem prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Równie ważne są kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA), które nie tylko obniżają poziom cholesterolu, ale również wspierają pracę mózgu, wpływając korzystnie na naszą koncentrację i pamięć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Witamina A, obecna w miętusie, to gwarancja zdrowia naszych oczu, a witaminy z grupy B regulują produkcję hormonów oraz działanie poszczególnych układów, wpływając na naszą energię i witalność.
Selen to nasz sprzymierzeniec w walce z infekcjami, podobnie zresztą jak cynk, który — działając bakteriobójczo — wspomaga odporność i chroni przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas to z kolei minerały, które są fundamentem dla zdrowia naszych kości i zębów, prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego, produkcji energii i równowagi elektrolitowej.
Każdy ze składników odżywczych miętusa wspiera więc nasze zdrowie i samopoczucie.
Zobacz także: 10 razy zdrowsze niż ryby. Są jednak dwa warunki
Jak przyrządzić miętusa?
Miętusa można zjeść usmażonego w panierce (np. z dodatkiem ziemniaków i kapusty) albo upieczonego w mniej tradycyjny sposób (np. z dodatkiem pomarańczy, imbiru i sosu sojowego). Można ugotować go na parze, udusić z warzywami, podać w śmietanowym sosie. Ile gustów, tyle sposobów.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.