Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 

Najlepsza polska ryba. Tania, zdrowa i bardzo smaczna

58

Miętus to słodkowodna ryba z rodziny dorszowatych, która na Mazurach uchodzi za lokalny przysmak. Ma białe mięso, jest niemal pozbawiona ości, a jej walory smakowe sprawiają, że zalicza się ją do "złotej dziesiątki najsmaczniejszych ryb". Miętus ceniony jest jednak nie tylko za smak i niską cenę, ale również za wartości odżywcze. Dlaczego warto go jeść?

Najlepsza polska ryba. Tania, zdrowa i bardzo smaczna
Miętus to bogactwo wartości odżywczych (Licencjodawca, Y.Gurevich)

Miętus — składniki odżywcze

Miętus (Lota lota) to słodkowodna ryba z rodziny dorszowatych, która stanowi prawdziwe bogactwo składników odżywczych. W 100 g mięsa tej ryby znajdziemy około 19 g białka, kwasów tłuszczowych omega-3, w tym kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA), witaminę A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, B12), a także minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen oraz cynk.

Dlaczego miętus powinien być elementem naszej diety?

Spożywanie miętusa to inwestycja w nasze zdrowie i samopoczucie. Kluczową rolę odgrywa tu białko, będące fundamentem dla budowy i regeneracji mięśni, a także niezbędnym elementem prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Równie ważne są kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA), które nie tylko obniżają poziom cholesterolu, ale również wspierają pracę mózgu, wpływając korzystnie na naszą koncentrację i pamięć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki

Witamina A, obecna w miętusie, to gwarancja zdrowia naszych oczu, a witaminy z grupy B regulują produkcję hormonów oraz działanie poszczególnych układów, wpływając na naszą energię i witalność.

Selen to nasz sprzymierzeniec w walce z infekcjami, podobnie zresztą jak cynk, który — działając bakteriobójczo — wspomaga odporność i chroni przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas to z kolei minerały, które są fundamentem dla zdrowia naszych kości i zębów, prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego, produkcji energii i równowagi elektrolitowej.

Każdy ze składników odżywczych miętusa wspiera więc nasze zdrowie i samopoczucie.

Jak przyrządzić miętusa?

Miętusa można zjeść usmażonego w panierce (np. z dodatkiem ziemniaków i kapusty) albo upieczonego w mniej tradycyjny sposób (np. z dodatkiem pomarańczy, imbiru i sosu sojowego). Można ugotować go na parze, udusić z warzywami, podać w śmietanowym sosie. Ile gustów, tyle sposobów.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Śmierć policjanta podczas interwencji. Sprawę bada specjalny zespół
Nowe logo na kaskach norweskich skoczków. Amnesty International grzmi
Wyniki Lotto 23.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyskoczyli z audi i się zaczęło. Oto powód furii. Wideo w sieci
Nie żyje prokremlowski propagandysta. Sam zgłosił się do służby
Zmiany w rosyjskiej armii. Generał zgrupowania "Południe" zdymisjonowany
Masz którąś z tych aplikacji na telefonie? Pozbądź się jej jak najszybciej
Tak skakali Polacy w Lillehammer. Wyniki nasuwają wnioski
Brutalnie pobili dwie osoby w Skorzęcinie. Policja publikuje ich wizerunki
Dotarli do sąsiadów Karola Nawrockiego. Tak o nim mówią na osiedlu
Listy egzekucyjne Rosji. Ukraińscy nauczyciele i duchowni wśród celów
Opolskie: w bazach ZUS coraz mniej Ukraińców. Przybywa natomiast Kolumbijczyków
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić