Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 
aktualizacja 

Najlepsze dla sercowców i cukrzyków. Ma cudowne właściwości

7

Dlaczego warto wprowadzić produkty owsiane do naszego menu? Codzienna owsianka może mieć niemal cudotwórcze właściwości! Oto cztery powody, dla których nie powinniśmy z niej rezygnować - zwłaszcza jeśli jesteśmy sercowcami lub cukrzykami.

Najlepsze dla sercowców i cukrzyków. Ma cudowne właściwości
Jedz jak najczęściej, owsianka ma niesamowite właściwości (Getty Images, Matthew Lovette)

Co zawiera owies?

1. Witaminy i składniki mineralne

Owies to źródło wielu witamin, w tym witaminy B1 (tiaminy), B5 (kwasu pantotenowego), B6 i witaminy E. Zawiera również ważne składniki mineralne, takie jak żelazo, cynk, miedź, magnez, fosfor i selen. Te składniki odżywcze wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, wspierają pracę układu nerwowego, wzmacniają odporność, wspomagają zdrowie skóry i odgrywają istotną rolę w produkcji hormonów tarczycy.

2. Białko

Owies jest doskonałym źródłem białka roślinnego, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Białko jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek, produkcji enzymów, hormonów i innych ważnych cząsteczek w organizmie.

3. Błonnik

Owies zawiera specyficzny rodzaj błonnika rozpuszczalnego nazywany beta-glukanem. Badania wykazały, że regularne spożywanie beta-glukanu może obniżyć poziom cholesterolu LDL (tzw. "złego cholesterolu") we krwi. Beta-glukan z płatków owsianych wiąże się bowiem z cholesterolem w jelitach, zapobiegając jego wchłanianiu do krwi. W efekcie organizm wydala go w postaci kału, co pomaga obniżyć ogólny poziom cholesterolu w organizmie. To zaś przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Dzięki zawartości błonnika owies stabilizuje poziom glukozy we krwi, co pomaga zapobiegać gwałtownym wahaniom poziomu insuliny. Oznacza to, że spożywanie owsa jest wskazane dla osób z insulinoopornością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Przez miesiąc jadła na śniadanie owsiankę

4. Fitochemikalia

Dzięki zawartości fitochemikaliów (takich jak lignany), produkty owsiane mogą odgrywać rolę w prewencji niektórych nowotworów, zwłaszcza raka piersi i raka jelita grubego. Lignany, które są fitoestrogenami, w połączeniu z bakteriami jelitowymi przekształcają się w naszym organizmie w substancje chroniące przed rakotwórczymi czynnikami.

Produkty owsiane są więc prawdziwą kopalnią składników odżywczych i oferują wiele korzyści zdrowotnych. Od wspierania zdrowia serca, przez regulację poziomu cukru we krwi, po ochronę przed nowotworami. Pamiętajmy jednak, aby wybierać produkty niesłodzone i niewzbogacane o dodatkowe tłuszcze!

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić