Probiotyki to mikroorganizmy, których cenne właściwości zostały potwierdzone licznymi badaniami. Wpływają korzystnie na stan flory bakteryjnej jelit, ale nie tylko dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Wiadomo, że probiotyki wzmacniają też działanie układu immunologicznego. Chronią ścianki jelit przed szkodliwym działaniem bakterii gnilnych, zapobiegają biegunkom (również tym, które zostały wywołane antybiotykoterapią), a także wspomagają wchłanianie cennych składników odżywczych, które dostarczamy m.in. wraz z pożywieniem.
Probiotyki zmniejszają ryzyko rozwoju alergii u dzieci, z kolei u osób starszych pomagają obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Te mikroorganizmy wykazują również zdolność do neutralizacji czynników rakotwórczych.
Zobacz także: Naukowcy przebadali kiszone ogórki. Wnioski zaskakują
Do probiotyków, które pozytywnie wpływają na mikrobiotę jelitową, zaliczamy: drożdżaki, pałeczki kwasu mlekowego, ziarniaki oraz bifidobakterie.
Probiotyki kupimy w każdej aptece w postaci suplementu diety, ale możemy je znaleźć również w naturalnych produktach, takich jak jogurt, kefir, zsiadłe mleko czy maślanka. Bakterie te znajdziemy również w produktach poddanych procesowi fermentacji, np. w kiszonej kapuście czy kiszonych ogórkach.
Przy zakupie produktów o działaniu probiotycznym warto zwracać uwagę na ich skład i wybierać te, które nie zawierają chemicznych dodatków czy polepszaczy smaku.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.