Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Dominika Najda | 
aktualizacja 

Najlepszy dla serca. Zbija ciśnienie, chroni przed miażdżycą

5

Głóg od tysiącleci znany jest ze swoich właściwości zdrowotnych. Jest bogatym źródłem witaminy C, a także wzmacnia serce. Nalewka z głogu świetnie sprawdzi się jako środek o działaniu leczniczym, a jej przygotowanie nie jest skomplikowane.

Najlepszy dla serca. Zbija ciśnienie, chroni przed miażdżycą
Głóg to witaminowa bomba, która pomaga na wiele dolegliwości (Licencjodawca, niuniu)

Zalety zdrowotne głogu

Nalewka z kwiatów głogu pozytywnie wpłynie na serce i układ krążenia, a także wzmocni osłabiony organizm. Dzięki leczniczemu działaniu wspomaga krążenie krwi, obniża ciśnienie, koi nerwy i ból głowy. Sprawdzi się też jako środek odkażający.

Głóg to świetne lekarstwo przeciwko objawom i powikłaniom miażdżycy. Związki zawarte w kwiatach mają szereg właściwości zdrowotnych – działają rozkurczowo, zwiększają przepływ krwi, stabilizują serce, a także obniżające wysokie ciśnienie tętnicze.

Głóg nie tylko wzmacnia serce i łagodzi objawy miażdżycy, ale sprawdzi się moczopędnie i złagodzi objawy alergii. Warto po niego sięgać również w celu łagodzenia bólu głowy, na trawienie i podczas menopauzy, by zredukować uciążliwe dolegliwości.

Jak przygotować nalewkę głogową?

W kwiatostanach głogu znajdziemy całą masę antyoksydacyjnych flawonoidów, aminokwasów, kwasów fenolowych, fitosteroli, garbników oraz triterpenów. Warto więc skusić się na przygotowanie nalewki.

Będziemy potrzebować około 1,25 l wódki, 250 ml miodu oraz 1,5-litrowy słoik kwiatów lub kwiatostanów głogu. Ze słodkiego dodatku można zrezygnować, ale miód również ma wiele właściwości zdrowotnych, a do tego poprawi smak nalewki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Trująca roślina do złudzenia przypomina rukolę. Sprawdź, jak ją rozpoznać

Słoik z głogiem należy zalać litrem wódki, a następnie odstawić na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Jednocześnie resztę wódki połączyć z miodem i dokładnie zmieszać w kąpieli wodnej. Po dwóch tygodniach do słoika dodajemy miód i znów odstawiamy na czternaście dni.

Po miesiącu odcedź płyn i przefiltruj, a następnie przelej do butelki. Miksturę odstaw do dojrzewania na przynajmniej trzy miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa. Zaleca się przyjmowanie dwóch łyżek dziennie wieczorem.

Głogówka nie dla wszystkich

Osoby z ciężkimi chorobami serca powinny skonsultować przyjmowanie nalewki głogowej z lekarzem. Z oczywistych przyczyn mikstura nie jest zalecana dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym piersiom.

Pacjenci przyjmujący leki również powinni zrezygnować z nalewki – środki mogą wejść w niepożądane reakcje z alkoholem.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić