Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Dominika Najda | 
aktualizacja 

Najlepszy dla serca. Zbija ciśnienie, chroni przed miażdżycą

5

Głóg od tysiącleci znany jest ze swoich właściwości zdrowotnych. Jest bogatym źródłem witaminy C, a także wzmacnia serce. Nalewka z głogu świetnie sprawdzi się jako środek o działaniu leczniczym, a jej przygotowanie nie jest skomplikowane.

Najlepszy dla serca. Zbija ciśnienie, chroni przed miażdżycą
Głóg to witaminowa bomba, która pomaga na wiele dolegliwości (Licencjodawca, niuniu)

Zalety zdrowotne głogu

Nalewka z kwiatów głogu pozytywnie wpłynie na serce i układ krążenia, a także wzmocni osłabiony organizm. Dzięki leczniczemu działaniu wspomaga krążenie krwi, obniża ciśnienie, koi nerwy i ból głowy. Sprawdzi się też jako środek odkażający.

Głóg to świetne lekarstwo przeciwko objawom i powikłaniom miażdżycy. Związki zawarte w kwiatach mają szereg właściwości zdrowotnych – działają rozkurczowo, zwiększają przepływ krwi, stabilizują serce, a także obniżające wysokie ciśnienie tętnicze.

Głóg nie tylko wzmacnia serce i łagodzi objawy miażdżycy, ale sprawdzi się moczopędnie i złagodzi objawy alergii. Warto po niego sięgać również w celu łagodzenia bólu głowy, na trawienie i podczas menopauzy, by zredukować uciążliwe dolegliwości.

Jak przygotować nalewkę głogową?

W kwiatostanach głogu znajdziemy całą masę antyoksydacyjnych flawonoidów, aminokwasów, kwasów fenolowych, fitosteroli, garbników oraz triterpenów. Warto więc skusić się na przygotowanie nalewki.

Będziemy potrzebować około 1,25 l wódki, 250 ml miodu oraz 1,5-litrowy słoik kwiatów lub kwiatostanów głogu. Ze słodkiego dodatku można zrezygnować, ale miód również ma wiele właściwości zdrowotnych, a do tego poprawi smak nalewki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Trująca roślina do złudzenia przypomina rukolę. Sprawdź, jak ją rozpoznać

Słoik z głogiem należy zalać litrem wódki, a następnie odstawić na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Jednocześnie resztę wódki połączyć z miodem i dokładnie zmieszać w kąpieli wodnej. Po dwóch tygodniach do słoika dodajemy miód i znów odstawiamy na czternaście dni.

Po miesiącu odcedź płyn i przefiltruj, a następnie przelej do butelki. Miksturę odstaw do dojrzewania na przynajmniej trzy miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa. Zaleca się przyjmowanie dwóch łyżek dziennie wieczorem.

Głogówka nie dla wszystkich

Osoby z ciężkimi chorobami serca powinny skonsultować przyjmowanie nalewki głogowej z lekarzem. Z oczywistych przyczyn mikstura nie jest zalecana dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym piersiom.

Pacjenci przyjmujący leki również powinni zrezygnować z nalewki – środki mogą wejść w niepożądane reakcje z alkoholem.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić